Hrana i recepti

Hrana i recepti

Kurkuma – pripremite napitak koji će vas štiti od prehlade i gripe

Dolazi iz obitelji đumbira, a okus varira ovisno o svježini. Dok je svježa kurkuma ima aromatičan i ljutkast okus, a sušena kurkuma dobiva notu naranče i đumbira.

Dobrobiti kurkume 

Istraživanja su pokazala i pozitivan učinak kurkume na smirivanje simptoma depresije. Poznato je protuupalno djelovanje kurkume, a smatra se i jednim od najsnažnijih utjecaja ove začinske bilje. Ponovno je za to zaslužan kurkumin, a konzumiranje kurkume može prevenirati i nastanak bolesti poput artritisa, visoke razine kolesterola i kronične boli koje mogu nastati zbog dugotrajnih upala.

Iako još nije provedeno dovoljno istraživanja, ona dosada objavljena pokazuju kako kurkumin može prevenirati nastanak raka te usporiti njegov rast, a čini i kemoterapiju efektivnijom te štiti one zdrave stanice, objasnili su to liječnici poznate Mayo klinike iz Sjedinjenih Američkih Država. Djelovanje kurkume i kurkumina jako je zbog antioksidativnih svojstava, koji su zaslužni za protuupalno djelovanje i smanjivanje otečenosti.

Kurkumu možete dodavati raznim jelima i od nje napraviti iznimno zdrav napitak koji će čuvati vaše zdravlje.

Napitak od kukume

Kurkuma i đumbir djeluju antimikrobno, protuupalno i potiču čišćenje organizma od bakterija, virusa i toksina. Osim toga, svi sastojci sadrže bioaktivne komponente koje štite organizam i podižu imunitet.

Sastojci:

  • šalica mlijeka po izboru
  • pola žličice kurkume
  • pola žličice đumbira
  • četvrtinu žličice vanilijinog ekstrakta
  • meda po želji

Priprema:

Sve sastojke stavite u lonac i promiješajte. Na srednje jakoj vatri miješajte dok se ne počne pjeniti, ali ne dopustite da zavrije. Kada se zgusne, maknite s vatre te natočite u šalicu.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo