Hrana i recepti

Hrana i recepti

Kus-kus je ukusna i zdrava namirnica

Domovina ove ukusne i pomalo neobične namirnice je Afrika, a iako izgledom podsjeća na žitaricu po načinu na koji se priprema se ipak ubraja u tjesteninu koja sadrži i gluten.

Tradicionalan kus-kus priprema se satima, dugotrajnim namakanjem i kuhanjem na pari. Ukoliko nemate vremena, ili jednostavno uvijek posežete za bržom opcijom, u ponudi je i njegova instant verzija koja je već naparena i osušena kako bi se ubrzala priprema.

Od čega (i kako) nastaje kus-kus?

Baš poput tjestenine, i kus-kus se priprema od semoline – brašna od durum pšenice, ali se u njega ne dodaju jaja i voda. Do željenog oblika se dolazi tako da se komad semoline trlja među navlaženim dlanovima te od njega nastaje stotine malih granulica. Očito je da ovaj proces zahtijeva “nježnu ruku”, no kada jednom naučite, shvatite kako je ovo jedan od najjednostavnijih načina za pripremu tjestenine.

Tadicionalna metoda pravljenja podrazumijevala je okupljanje veće grupe žena koje prave kus-kus i po nekoliko dana te su se tako stvarale veće zalihe. Nakon što su granule formirane, kus-kus se suši na suncu i upotrebljava nekoliko mjeseci.

Kus-kus kao dodatak jelu

Kus-kus se najčešće priprema tako da se pari nad juhom od mesa, a najčešće je to janjetina. Sam po sebi, poput tjestenine, nema poseban okus, ali je zato odlična baza za mesna i povrtna jela. Odlično se slaže sa začinima poput korijandera, bosiljka i mente, a možete mu dodati grožđice ili marelice.

Kus-kus čuva zdavlje

Ako vam kus-kus nije prva opcija pri odabiru namirnica za ručak, možda vam podatak da je bogat esencijalnim nutrijentima olakša odluku. Minerali prisutni u ovoj poslastici su i selen, kalcij, magnezij, željezo, bakar, cink, fosfor i mangan te je izrazito bogat proteinima

Čuvar srca: Jedan od najvažnijih sastojaka ove namirnice je selen. On štiti organizam od djelovanja teških metala, te je neophodan za zdrav reproduktivni i kardiovaskularni sustav. Selen usporava starenje tkiva, neutralizira djelovanje više kancerogenih tvari te štiti od nastanka nekih tumorskih procesa. Selen je mineral koji se u organizmu javlja u tragovima kojega je teško pronaći u hrani, ali je isto tako jedan od najvažnijih za zdravlje organizma. Jedna porcija kus- kusa sadrži 60 posto potrebne dnevne doze selena, pa je iz tog razloga jedan od glavnih izvora selena u hrani. Što se tiče zdravlja srca, selen služi kao jak antioksidant koji funkcionira u krvnim žilama kako bi smanjio količine naslaga na stjenkama žila i snizio kolesterol. Zaključno, štiti od po život opasnih oboljenja poput srčanog infarkta i ateroskleroze. Sadrži i kalij koji je ključan za protočnost krvnih žila te normalan rad srca.

Imunološki sustav: Prirodna antioksidativna svojstva štite organizam od slobodnih radikala i ostalih toksina koji se nalaze u tijeli. Selen stimulira regeneraciju vitamina C i E koji igraju važnu ulogu u zaštiti organizma.

Izgradnja mišića: Selen je važan faktor u izgradnji mišićne mase, a studije pokazuju da manjak selena u organizmu najčešći uzrok slabosti mišića

Probava: Samo jedna šalica kus-kusa sadrži skoro 10 posto potrebnog dnevnog unosa vlakana, a znamo da vlakna pogoduju dobroj probavi. 

Foto: Shutterstock

Pripremite kus – kus s govedinom

Ana Abrahamsberg

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo