Hrana i recepti

Hrana i recepti

Lakše je ispuniti poreznu prijavu nego složiti zdraviji režim prehrane

Lakše je ispuniti poreznu prijavu nego složiti zdraviji režim prehrane, tvrdi 52 posto anketirani Amerikanaca.

Možda nam u ovim ljetnim mjesecima naporan zadatak ispunjavanja porezne prijave nije toliko svjež u glavi i naporan koliko je činjenica da se sramimo prošetati po plaži u kupaćem kostimu ili otvorenoj majici bez rukava, no to je mišljenje polovice ispitanika koji su svoj glas dali u sklopu ankete Hrana i zdravlje Međunarodne zaklade za informacije o hrani (FICF).

Muškarci, osobe sa srednjom stručnom spremom, preteške ili pretile osobe te one koje imaju povišen krvni tlak, bolesti srca i povišeni kolesterol su u pravilu ti koji ne znaju kakvu bi hranu zapravo trebali jesti da sačuvaju svoje zdravlje i spriječe nagomilavanje suvišnih kilograma.

No ispitanici se nisu prepustili negativnosti svoje situacije nego su se probali izvući iz začaranog kruga loše prehrane i sjedilačkog stila života. Naime, gotovo svi su pokušali promijeniti barem jedan aspekt svoje prehrane, a najčešće je bilo riječ o tome da su si zadali veću konzumaciju voća i povrća kao imperativ poboljšanja sovg života. Odluka na drugom mjestu bila je veći unos vode ili dijetalnih sokova, a slijedi ju manja konzumacija masne hrane, one s puno šećera i soli.

Snažnijem spolu najteže pada dosljednost zdrave prehrane (čak se 60 posto ispitanika bori s pravilima ovakvog dijetalnog režima), dok 44 posto žena dijeli njihovo mišljenje. Gotovo šest od deset ispitanica jedva semože natjerati na redovito vježbanje.

Pozitivno je što polovica ispitanika ima jaku želju smršavjeti, što nije više samo estetsko pitanje nego i javno-zdravstveno!

Što vas može natjerati na mršavljenje: taština ili zdravlje?

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo