Hrana i recepti

Hrana i recepti

Lješnjaci – jedite ih za bolju probavu i prevenciju bolesti srca

Lješnjak (Corylus avellana) je jedna od omiljenih poslastica, a sve zahvaljujući specifičnom slatkastom okusu i visokoj nutricionističkoj vrijednosti. Zastupljen je u mnogim receptima i proizvodima.

Ova mala grmolika biljka potječe iz južne Europe i Turske, ali se danas uzgaja po cijelom svijetu.

Zdravstvene dobrobiti lješnjaka

  • Lješnjak je namirnica visokih energetskih vrijednosti i mnogobrojnih nutrijenata neophodnih za zdravlje organizma. U 100 g lješnjaka nalazi se 628 kalorija. Bogati su mono-nezasićenim kiselinama koje pomažu pri snižavanju lošeg kolesterola. Istraživanja potvrđuju kako je mediteranska prehrana bogata mononezasićenim masnim kiselinama, a sprječava razvoj bolesti krvnih žila i srca, prenosi nutrition-and-you.com.
  • Lješnjak je prepun vlakana (100 grama lješnjaka sadrži 10 grama vlakana) koji su prijeko potrebni za zdravu probavu. Tu su i velike količine minerala bakara, cinka, magnezija, fosfora i željeza te vitamina E i B koji u kombinaciji štite organizam od raznih bolesti i malignih oboljenja.
  • Ova namirnica je bogata i fitosterolima, a oni su biološki aktivni steroidni alkoholi biljnog porijekla. Cijenjeni su zbog svoje sposobnosti sprječavanja kardiovaskularnih bolesti i tumora.
  • Ne sadrže gluten pa su dobar izbor za pripremanje obroka bez glutena.
  • Bakar iz lješnjaka je neophodan za ljudsko zdravlje, a pomaže stvaranju hemoglobina u krvi, održavanje krvnog tlaka u ravnoteži, poboljšava plodnost, čuva pigmentaciju kože i kose, pomaže jačanje krvnih žila, kosti, živaca i tetiva….,
  • Ulje lješnjaka je odlično sredstvo pomoći ako vas muči zatvor. Najvažnije je ipak za ljepotu kose i kože, ono se vrlo lako upija i ne ostavlja masne tragove, pa je pogodno za njegu masne i problematične kože. U tradicionalnoj se medicini koristi kao ulje za masažu te se dodaje raznim kremama.

Lješnjak u kulinarstvu

Može ih se jesti sirove, pečene, posoljene ili sa šećerom. Možemo ih pronaći u kolačima, keksima, čokoladama… Od njih se također radi i maslac koji je odlična zamjena za maslac od kikirikija za sve alergičare. Već ih danas dodajte omiljenoj slastici: Ispecite kekse od lješnjaka s kremom od čokolade ili Parfe tortu od lješnjaka i bijele čokolade.

Ana. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo