Hrana i recepti

Hrana i recepti

Ljetne namirnice koje pomažu regulirati povišeni krvni tlak

Važan utjecaj na povišen krvni tlak ima nepravilna prehrana, posebice hrana koja sadrži visok udio soli.

Povišeni krvni tlak jedan je od poremećaja od kojega pati 30-40 posto opće populacije. Uobičajeni simptomi su zatiljne glavobolje, nesvjesticu, zujanje u ušima, nestabilnost pri hodu, bol u prsištu, nedostatak zraka, osjećaj ubrzanog ili nepravilnog rada srca. Promjenom prehrane moguće je smanjiti simptome i prevenirati rizik od raznih srčanih oboljenja koje uzrokuje visok tlak.

Banane

Sadrže dovoljne količine kalija, potrebnoga minerala za regulaciju tlaka. Štoviše, jedna banana pruža organizmu oko 12 posto preporučene dnevne doze kalija. Banane ublažavaju depresiju, podižu energiju te potiču mršavljenje i reguliraju probavu.

Peršin

Ljeto je vrijeme kada svježi peršin raste u našem vrtu. Bogat je vitaminom C koji je snažan antioksidns te čisti organizam, ali i dokazano smanjuje povišeni tlak.

Riba

Riba, pogotovo one morske bogate su omega 3 masnim kiselinama. To su zdrave kiseline koje reguliraju probavu i sprječavaju stvaranje krvnih ugrušaka. Neka vam riba bude barem dvaput tjedno na jelovniku.

Marelice

Bogate su vitaminima A, B i C, ali i mineralima poput beta karotena i kalija koji se pokazao kao izvrstan izbor u borbi protiv povišenoga tlaka. Također, ova namirnica obnavlja oštećeno tkivo te čuva zdravlje oči.

Rajčice

Bogate su vitaminom C, ali sadrže i važan fitonutrijent likopen koji smanjuje rizik oboljenja srčanih bolesti, usporava starenje i regulira probavu. Pune su hranjivih tvari kao što je beta karoten koji štiti zdravlje oči. Najvažnije je da sadrže magnezij, natrij, kalcij i kalij, odnosno minerale koji reguliraju krvni tlak

3 zdravstvena razloga zašto trebate češće jesti ananas te savjeti kako odabrati pravi

Pročitajte ovdje kako sve možete čuvati zdravlje ljeti. 

M.S.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo