Ljetno voće – kakva slast! - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Ljetno voće – kakva slast!

Osim što obiluju hranjivim tvarima, sezonske namirnice su iznimno korisne za zdravlje cijelog organizma. To se posebno odnosi na ljetno voće.

Kako su neke vrste samo kratko vrijeme na tržnici, požurite kušati njihove primamljive okuse.

Maline

kSezona: Od sredine lipnja do kraja kolovoza

Da još bolje prijaju: Izaberite sočne maline, ujednačene tamne boje. Vrlo su krhke pa ih stavite na vrh košare kad ih nosite s tržnice. Budete li u prilici, probajte i izuzetno rijetke bijele maline ili one vrlo krupne, nastale križanjem s kupinom.

Načini pripreme: U želeu, svježe, kao ukras za razne kolače, kao dekoracija za sladolede. Odlično se zamrzavaju.

Prednost za zdravlje: Daju energiju, a zbog obilja vitamina C imaju jako antioksidacijsko djelovanje. Sadrže i folnu kiselinu, kalcij i magnezij. Bogata celuloznim vlaknima (7g/100g), malina je odlična protiv začepa.

Kalorije: 30 kcal/100g

Rabarbara

kSezona: Od sredine travnja do kraja srpnja

Da još bolje prijaju:
Kompot od rabarbare bit će mnogo finiji ako dodate jednu jabuku pri kuhanju. Banana će joj dati slađi ukus. Sorta s crvenom stabljikom ukusnija je od one sa zelenom stabljikom, koja je kiselija. Rabarbare je na tržnicama najviše u kolovozu, no tada sadrži više oksalne kiseline. Zato radije odaberite proljetnu rabarbaru.

Načini pripreme: U kompotu, u piti s jagodama, u pekmezu s malinama ili suhim marelicama, u kolačima. Zamrznite je očišćenu.

Prednost za zdravlje:
Obiluje vlaknima pa pomaže probavi. Ima antibakterijska svojstva pa pomaže, primjerice, kod upala sluznice usne šupljine. No, pazite da ne opteretite bubrege jer je bogata oksalnom kiselinom.

Kalorije: 15 kcal/100g

Nektarina i breskva

jSezona: Srpanj i kolovoz


Da još bolje prijaju:
Birajte one koje su mekane na dodir, jer breskve ne sazrijevaju poslije berbe. Žute sorte su kiselije od bijelih. Crvenkaste vinogradske breskve poznate su po finom okusu.

Načini pripreme:
U kompotu, kuhane u sirupu, u voćnoj salati, kolačima s pjenom, narezane na četvrtine umotane u pršut… Ploške se mogu zamrznuti ili konzervirati u sirupu.


Prednost za zdravlje:
Bogate su flavonoidima i zahvaljujući njima štite krvne žile. Uspostavljaju ravnotežu u odnosu na kiseline iz nekih drugih namirnica. Žute sorte bogatije su vitaminom C od bijelih sorti.

Kalorije: 40 kcal/100g

Marelica

jSezona: Od srpnja do kolovoza


Da još bolje prijaju:
Marelica neće sazrjeti nakon berbe. Zato birajte voće ne po crvenoj boji, koja ne jamči zrelost, već po mekoći. Ima više vrsta marelica. Velike i čvrste s jakim mirisom, narančaste, dosta tvrde ali finog mirisa, zatim narančaste s crvenim mrljama, a vrlo su ukusne i mekane svijetlo-narančaste marelice.

Načini pripreme:
U kompotu, pitama (na tijesto položite stranu s korom, da voće ne izgubi sok), u voćnim salatama, kolačima s pjenom, sirupu…


Prednost za zdravlje:
Marelice su korisne za vid, štite kožu i pripremaju kožu za sunčanje jer su bogate provitaminom A (od 1,5 do 3 mg). Bogate su i kalijem, što pomaže kod visokog tlaka i olakšava spavanje.

Kalorije: 35 kcal/100g

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo