Hrana i recepti

Hrana i recepti

Ljubičasto zelje – čuvar srca i ravnog trbuha

U zimskim mjesecima trebamo više pažnje posvetiti njezi tijela, a pogotovo kože koja je sklonija isušivanju, crvenilu i pucanju.

Gubitak vlage može se riješiti izvana, redovitim nanošenjem hidratantnih krema ili losiona koje će bogatom strukturom kožu učiniti nahranjenom, mekanijom i zdravijom. S druge strane, kožu možemo njegovati i iznutra – pametnim odabirom hrane!

Ljubičasto je zelje pravi rudnik vitamina C i K. Vitamin nad vitaminima, kako volimo tepati vitaminu C, važan je u oblikovanju kolagena, bjelančevine koja vam daje glatku, gipku put i održava zdravim krvne žile kože. On također pomaže prištićima brže zarasti.

Svoju prepoznatljivu boju ljubičasto zelje duguje velikoj koncentraciji antocijania, jakog antioksidansa koji ima protuupalna svojstva. Samim time, ova je inačica zelja zdravija od zelene, jer sadrži više fitonutrijenata.

Mnoga su istraživanja pokazala da antocijanini mogu pomoći pri smanjenju rizika od bolesti srca, šećerne bolesti, pa čak i nekih oblika karcinoma.

Bogato antioksidansima, ovo je povrće idealno za baršunasto mekanu kožu, koja je ujedno i zdrava. Postoje studije koje nagovještavaju da ljubičasto zelje pomaže u
izgrađivanju zdravog mozga i srca, a odličan je i u sagorijevanju
masnoće, što ga čini idealnom namirnicom kada želimo paziti na liniju.

Glavicu zelja čuvajte u hladnjaku, gdje može “izdržati” i do dva tjedna. Najbolje je jesti ga sirovog, primjerice u salati začinjenoj balzamičnim octom i maslinovim uljem. Dodajte mu kim, pa nećete imati probleme s vjetrovima.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo