Hrana i recepti

Hrana i recepti

Ljubitelji mesa skloniji raku od vegetarijanaca

Istraživanje je potvrdilo: vegetarijanci imaju puno manju šansu za razvoj raka od ne-vegetarijanaca. Pokazali su to rezultati studije koju su predvodili znanstvenici s Novog Zelanda i Velike Britanije.

“Ovi vrlo zanimljivi rezultati idu u prilog dokazima koji kažu da ono što jedemo utječe na naše šanse za razvoj raka. Sada sa sigurnošću znamo da konzumacija velikih količina crvenog i procesiranog mesa povećava rizik za razvoj raka želuca”, potvrdili su istraživači.

zenaIstraživači su pratili više od 61.566 odraslih Britanaca i pritom uspoređivali učestalost pojavljivanja karcinoma među vegetarijancima, osobama koje ribu ali ne i meso te osoba bez prehrambenih ograničenja.

Otkriveno je da rizik za razvoj raka bio 14 posto niži kod vegetarijanaca nego kod sveopće populacije. Zaštitnički utjecaj je bio najveći kod raka želuca, mjehura, non-Hodgkin limfoma i leukemije. Vegetarijanci su imali 50 posto manju vjerojatnost za razvoj raka limfe i krvi od osoba bez prehrambenih ograničenja. Rizik za razvoj karcinoma koštane srži bio čak 75 posto niži kod vegetarijanaca. Osobe koje su konzumirale samo ribu su imale niži rizik za razvoj raka limfe i krvi od osoba bez prehrambenih ograničenja, međutim njihov rizik je i dalje bio viši nego onaj kod vegetarijanaca.

Riječ je o prvom istraživanju koje je na konkretan način pokazalo postojanje veze između vegetarijanske prehrane i niskog rizika za karcinom koštane srži.

Prehrambeni savjet oboljelim osobama glasi: jedite zdravu, izbalansiranu prehranu koja obiluje vlaknima, voćem i povrćem te namirnice koje sadrže nisku razinu zasićenih masnoća, soli, crvenog i procesiranog mesa – poručuju znanstvenici.

mesoCrveno i procesirano meso je već i prije bilo povezivano s povišenom mogućnošću za razvoj raka želuca. Vjeruje se kako je procesirano meso posebno opasno, zbog spoja N-nitroso koji se koristi kao konzervans te viske temperature na kojoj se meso priprema.

Istraživači su otkrili da vegetarijanci i osobe koje konzumiraju ribu, ali ne i meso imaju po gruboj procjeni isti rizik za razvoj raka želuca. Taj rizik je za oko trećinu manji od rizika kojem su izložene osobe bez prehrambenih ograničenja. Taj podatak podupire teoriju prema kojoj crveno i procesirano meso predstavlja posebno značajan faktor rizika za ovu vrstu raka.

Istraživanje je objavljeno u časopisu “British Journal of Cancer”.

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo