Mališani i povrće: kako ih natjerati da jedu zeleno? - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Mališani i povrće: kako ih natjerati da jedu zeleno?

Svog mališana nećete dobiti na “zelenu” stranu s puno riječi. Kada je u pitanju povrće, vaše će dijete slijediti vaš primjer, stoga zaronite u tanjur!

Vjerojatno ste probali mnoge metode kako biste svoje malo zlato natjerali da jede povrće: od milozvučnih uzdaha uživanja u zalogaju do zabavnog aranžiranja namirnica u likove iz crtića, no američki istraživači nude jednostavnu formulu: djeca će slijediti vaš primjer, stoga zaronite u tanjur!

Tako je tim Sveučilišta u Chicagu proučavao 270 predškolaraca starih između tri i pet godina i ustanovili su kako su najviše papali određene namirnice kada im je ta hrana dana na jelo bez ikakvih komentara ili nagovaranja.

“Kada kažete da je hrana zdrava, u dječjoj glavi to znači kako ona ne može biti ukusna. Razmislite malo o tome. Sjetite se posljednjeg puta kada ste jeli salatu ili brokulu i rekli: ‘Moram ovo pojesti zbog svog srca, težine, tlaka i sl.’. Odašiljemo poruku da radimo nešto što nam se ne sviđa nego smo na to natjerani. Klinci to primijete”, komentirao je Ayelet Fishbach, voditelj studije.

Povrće i voće

Upute su kratke i jasne: za sljedeći obrok se okupite svi oko stola i jednostavno poslužite povrće bez ikakvih dodatnih komentara, kako ne biste na mališane stavili pritisak. Naravno, povrće možete aranžirati na zabavniji način, jer ipak neka djeca trebaju mali poticaj. Klasična jela dekorirajte na nov način i uskoro će vaš kikić tražiti – još! 

Drugi američki tim savjetuje
preimenovanje “dosadnog, običnog” povrća, što može promijeniti interes
mališana za ovim zdravim namirnicama. Istraživači veučilišta Cornell su proveli pokus i istražili kako
promjena naziva povrća utječe na njihovu popularnost kod školaraca.Tako su obične mrkve preimenovali u “mrkve za vid superheroja“. Rezultat? Taj dan kada se posluživalo povrće za superheroje, mališani su razgrabili 66 posto porcija, u odnosu na dan s običnom mrkvom, kada ih je 32 posto jelo mrkvu. Znaimljivo, zar ne?!

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo