Malomasni mliječni proizvodi povezani s nižim rizikom od moždanog udara! - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Malomasni mliječni proizvodi povezani s nižim rizikom od moždanog udara!

Rezultati najnovijeg istraživanja su pokazali kako malomasni mliječni proizvodi poput mlijeka, jogurta i sira mogu smanjiti rizik od moždanog udara!

Do ovakvog su zaključka došli znanstvenici u čijem je istraživanju sudjelovalo gotovo 75,000 osoba u dobi od 45 do 83 godine života. Ispitanici koji su konzumirali malomasne mliječne proizvode su imali 12 posto manju vjerojatnost za moždani udar od sudionika istraživanja koji su jeli punomasne proizvode sastavljene od mlijeka.

kS moždanim se udarom, samo u Velikoj Britaniji, godišnje susretne gotovo 150,000 osoba. Za njih 53,000 posljedice su bile fatalne.

“Riječ je o trenutno najopsežnijoj studiji koja je ispitala povezanost između ukupne potrošnje malomasnih, punomasnih i specifičnih mliječnih proizvoda te rizika od moždanog udara kod odraslih muškaraca i žena. Osobe koje konzumiraju više nemasnih mliječnih proizvoda, imaju i manji rizik od moždanog udara”, zaključili su znanstvenici.

Za malomasne mliječne proizvode se vjeruje da snižavaju krvni tlak. On predstavlja značajan faktor rizika za moždani udar.

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Stroke.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo