Mama vegetarijanka - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Mama vegetarijanka

Bio razlog zdravlje, savjest, religija ili jednostavno sklonost, vegetarijanstvo je sve popularnije. Je li ovakav način prehrane zdrav i u trudnoći? Stručnjaci tvrde da jest.

Dok vegetarijanski način prehrane ne predstavlja problem za većinu ljudi, trudne vegetarijanke moraju posebno paziti na prehranu.  Jer nerođenom djetetu treba pružiti sve potrebne hranjive sastojke.

Jeste li lacto ili ovo?
Diljem svijeta koriste se različiti načini vegetarijanske prehrane. Najčešća, standardna, izuzima meso, ribu i perad, ali još uvijek uključuje mliječne proizvode i jaja. Vegani i makrobiotičari ne jedu proizvode dobivene od životinja, uključujući mliječne proizvode i jaja, želatinu pa čak i med. Buduće mame veganke  trebale bi razmisliti o prijelazu na standardno vegetarijanstvo tijekom začeća i trudnoće. Dijete će na taj način dobiti potrebne hranjive tvari za zdravi rast i razvoj.

trudnica vegetarijanka 3A što izabrati?
Buduće mame vegetarijanke trebale bi birati hranu bogatu proteinima, željezom, kalcijem, cinkom, vitaminom B12 i omega-3 masnim kiselinama.

Važno je unositi dovoljno mliječnih proizvoda kako bi se djetetove kosti razvile, a mamine zadržale jakost.

Na vašem se stolu svakodnevno trebaju naći i proizvodi od soje. Na raspolaganju vam stoji tofu sir, sojino mlijeko, ili razni deserti proizvedeni od ove žitarice. Izbor je dakako na vama!

Kako biste održali zadovoljavajuću razinu željeza u krvi konzumirajte grah, mahune, leća, kukuruz, te određene vrste suhog voća.  Iako su ribe i školjke najbolji izvori omega-3 masnih kiselina,možete isporbati i  biljne izvore. Tu spadaju špinat, bundeva, repica, ulje od kanole i soje, laneno ulje i ulje od oraha.

Trebam li koristiti dodatke?
Trudne vegetarijanke trebaju razmisliti o korištenju vitaminskih i mineralnih dodataka. Pogotovo, ako njihova prehrana ne sadrži mlijeko, mliječne proizvode ili jaja. Razgovarajte o tome sa svojim liječnikom koji vam, po potrebi, može preporučiti željezo, vitamin B12 i kalcij. Najnovija istraživanja ukazuju na važnost kalcija koji sadrži vitamin D i vitamin K2.

Ako ste odabrali vegetarijanski način života, a razmišljate o trudnoći i brine vas je li vaš način prehrane dobar, potražite savjet nutricionista. On će procijeniti dobivate li prehranom dovoljno hranjivih sastojaka. 

Zapamtite, buduće mame koje se tijekom trudnoće hrane dobro isplaniranom vegetarijanskom prehranom mogu imati potpuno zdravo dijete. Sve što treba je hraniti se raznoliko i unositi dovoljne količine tvari koje su potrebne u tom posebnom razdoblju.

Dina Šorgić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo