Hrana i recepti

Hrana i recepti

Mandarine vs. naranče – koja je uopće razlika?

Shutterstock

Naranča ili mandarina? Jednima je svejedno, drugi ne vide pretjeranu razliku (izuzev veličine), a trećima je iz nekog razloga draža mandarina ili pak naranča.

Zato smo odlučili istražiti koja je uopće razlika između mandarine i naranče. Ako ste očekivali čuda, morat ćemo vas razočarati jer i jedno i drugo voće bogato je vitaminom C, pomaže u jačanju imuniteta te su idealne namirnice za one na dijeti. 

Naranče

Naranča je sinonim za jačenje imuniteta i vitamin C te prirodno pomaže u obrani od prehlada. Ovo niskokalorično voće odličan je izbor za one na dijeti, a može se kombinirati u voćnim salatama i raznim desertima. Jedna naranča ima otprilike 60 kalorija.

Citrusi – uživajte u naranči, limunu, mandarini, grejpu, limeti, pomelu…

Redovita konzumacija naranče ima energizirajući i pročišćavajući učinak na organizam. Vlakna skrivena u narančama su iznimno dobra za probavni sustav jer olakšavaju zatvor. Naranče su bogate i kalcijem koji je povezan sa zdravim kostima i zubima. 

Mandarine

I dok jedna naranča ima oko 60 kalorija, mandarina ima 47 kalorija. No, logično, to je zato što su mandarine znatno manje od naranča. Mandarine su također bogate vitaminom C, ali ne kao naranče. No, mandarine su bogate betakarotenom te drugim antioksidansima, prenosi Stethnews.com. Znanstvenici sa Sveučilišta Western Ontario otkrili su kako hranjiva tvar skrivena u mandarinama sprečava pretilost, nudi zaštitu od dijabetesa tipa 2 i ateroskleroze. Riječ je o bolestima koje su odgovorne za pojavu srčanog, ali i moždanog udara.

Mandarine – 7 fantastičnih razloga zašto ih jesti svaki dan

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo