Manje mesa više zdravlja - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Manje mesa više zdravlja

Novo istraživanje je potvrdilo kako osobe koji slijede vegetarijanski način prehrane u manjoj mjeri obolijevaju od karcinoma krvotoka, crijeva i trbuha.

Međutim, dobri se rezultati ne odnosi na sve oblike karcinoma, tvrde znanstvenici. Pozitivan učinak vegetarijanstva ne djeluje na rak crijeva, koji je jedan od najčešćih i najsmrtonosnijih oblika.

Istraživači sa Sveučilišta u Britaniji i Nizozemskoj tijekom studije su pratili stanje gotovo 62 tisuće britanaca. Neki od sudionika jeli su sve, neki su iz prehrane izbacili meso a ostavili ribu, dok su oni treći bili isključivo vegetarijanci.

Rezultati studije kažu: Od 100 osoba njih 33 će tijekom života oboljeti od neke vrste karcinoma. Kod vegetarijanaca je taj broj nešto manji – od 100 osoba oboljet će njih 29.

Kako se zaštititi?
Istraživači su napomenuli kako su pronašli razlike u sklonosti prema razvijanju karcinoma limfnih žlijezda i krvotoka između mesojeda i vegetarijanaca. Ta je sklonost kod vegetarijanaca smanjena gotovo na pola. U slučaju rijetkog oblika karcinoma koštane srži, primjećeno je da vegetarijanci imaju čak 75 posto manju vjerojatnost oboljenja od te bolesti.

Ovakva smanjena vjerojatnost bila je mnogo manja kod osoba koja umjesto mesa jedu ribu. Znanstvenici pretpostavljaju kako na tu vrstu karcinoma djeluju virusi i mutirajuće tvari iz mesa.

zdrava salata S druge strane, povrće u sebi sadrži neki oblik zaštite od tih tvari i virusa. U slučaju karcinoma trbušne šupljine otkriveno je kako vegetarijanci i ljudi koji konzumiraju ribu imaju iznimno malu vjerojatnost od oboljenja, za razliku od onih koji konzumiraju i meso.

No, kod karcinoma cerviksa i crijeva, vegetarijanci i riboljupci su bili u puno većoj opasnosti. Vegetarijanci hranom unose puno manje masti i više vlakana. No, takvu prehranu valja dobro planirati kako bi se potrebne razine proteina i vitamina (pogotovo B12), koji se dobivaju iz mesa, unijele u preporučenim dozama.

Prije konzumacije – promislite!
Rezultati studije daju naslutiti kako ono što jedemo znatno utječe na vjerojatnost oboljenja od karcinoma. U ovim trenucima možemo zasigurno reći kako se konzumacijom velikih količina crvenog i procesiranog mesa izlažemo raku trbušne šupljine.

No, potrebna su daljna istraživanja kako bi se otkrilo kako vegetarijanstvo doista utječe na zdravlje te koja točno hrana uzrokuje sve ove opasnosti.

Savjet oboljelima od karcinoma koštane srži glasi: jedite zdravu prehranu punu vlakana, voća i povrća. Smanjite unos zasićenih masnoća, soli i crvenog mesa. Studija je objavljena u časopisu British Journal of Cancer.

Katarina Ramić

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo