Maslinovo ulje i zeleno lisnato povrće - hrabri borci protiv srčanih bolesti - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Maslinovo ulje i zeleno lisnato povrće – hrabri borci protiv srčanih bolesti

Talijanski su znanstvenici na temelju osmogodišnjeg praćenja i analize zdravlja 30.000 žena potvrdili da je hrana bogata zelenim lisnatim povrćem i maslinovim uljem od vitalne važnosti za zdravlje srca. Koje su još zdravstvene dobrobiti ovih namirnica, pročitajte u nastavku…

Dr. Domenico Palli iz instituta Cancer Research and Prevention Institute u Firenci sa suradnicima je otkrio da žene koje jedu barem jednu porciju zelenog lisnatog povrća na dan imaju 46 posto manje šanse oboljeti od srčane bolesti od žena koje jedu manje količine ovog zdravog povrća. Također, žene koje konzumiraju barem tri jušne žlice maslinovog ulja dnevno ostvaruju jednake zdravstvene dobrobiti.

k“Za ovakav odgovor vjerojatno su odgovorni mikronutrijenti poput folata, vitamina s antioksidativnim sposobnostima i kalija, koji su svi prisutni u zelenom lisnatom povrću”, pojašnjava Palli, potvrđujući činjenice koje su ranije studije dovele u vezu s tzv. mediteranskim tipom prehrane.

Studija objavljena u časopisu American Journal of Clinical Nutrition istraživanjem je obuhvatila oko 30.000 talijanki, čije se opće zdravlje pratilo tijekom osam godina. Analizom pojavnosti bolesti srca i njihove povezanosti s prehrambenim navikama žena otkriveno je da, osim što je konzumacija zelenog lisnatog povrća i maslinovog ulja u direktnoj vezi sa zdravljem srca, konzumacijom hrane bogate povrćem i maslinovim uljem preveniramo dijabetes tipa 2, smanjujemo rizik raka dojke, održavamo zdravu tjelesnu težinu, preveniramo i liječimo rak prostate, preveniramo i liječimo Alzheimerovu bolest i druge oblike demencije te produljujemo životni vijek.

Treba li vam još razloga za uvrštavanje ovih malih zdravih navika u svoju svakodnevicu?

 

Izvor: Biologija.com.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo