Hrana i recepti

Hrana i recepti

Maslinovo ulje štiti od bolesti crijeva

Povećanjem unosa maslinovog ulja možete pomoći u zaštiti od ulceroznog kolitisa, pokazali su rezultati novog istraživanja.

Ulcerozni kolitis je upalna bolest crijeva koja uzrokuje čireve na sluznicu rektuma i debelog crijeva, što rezultira bolovima u trbuhu, proljev i gubitak težine. Ovo istraživanje je pokazalo da su ljudi, čija prehrana obiluje oleinskom kiselinom, manje skloni riziku za razvoj ulceroznog kolitisa.

kOleinska kiselina je jednostruko zasićena masna kiselina, a nalazimo ju u hrani kao što su maslinovo i kikiriki ulje, ulje sjemenki grožđa, maslac i neki margarini.

U istraživanju je sudjelovalo više od 25.000 Britanaca u dobi od 40 do 65 godina. Na samom početku istraživanja niti jedan sudionik nije imao ulcerozni kolitis. On se do 2002. godine razvio kod 22 sudionika. Znanstvenici su usporedili način prehrane tih ljudi s onima kod kojih je bolest izostala. Rezultati istraživanja su pokazali da su osobe s najvišim unosom oleinske kiseline imale 90 posto smanjene izglede za razvoj ulceroznog kolitisa.

“Čini se da oleinska kiselina sprječava razvoj bolesti tako da blokira kemikalije u crijevima koje pogoršavaju upalu koja leži u podlozi same bolesti. Procjenjujemo da se oko pola slučajeva ulceroznog kolitisa može spriječiti ako u svakodnevnu prehranu uključimo veće količine oleinske kiseline. Dvije do tri žlice maslinovog ulja dnevno će pružit zaštitni učinak“, izjavio je voditelj istraživanja dr. Andrew Hart.

 
K. Ramić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo