Hrana i recepti

Hrana i recepti

Maslinovo ulje za bolje kucanje srca

Mnoga su istraživanja pokazala njegove dobrobitne učinke na zdravlje. Maslinovo ulje prepuno je hranjivih sastojaka, vitamina i ljekovitih svojstava zbog kojih djeluje protubakterijski, protuupalno, protugljivično i protuvirusno.

Od kardiovaskularnih bolesti na svijetu godišnje umire više od 17 milijuna ljudi, što ih čini svjetskim ubojicom broj jedan. I u Hrvatskoj podaci su zabrinjavajući: prema njima od ovih je bolesti u protekloj godini umrlo 24.988 osoba, što znači da je svaka druga osoba u Hrvatskoj umrla od kardiovaskularnih bolesti.

Ekstradjevičansko maslinovo ulje bogato je mononezasićenim masnim
kiselinama, oleinskom kiselinom i antioksidansima koji naše tijelo čine
od staničnog oštećenja uzrokovanog oksidativnim stresom.

Na svu sreću, u našoj je kuhinji svoje mjesto pronašlo maslinovo ulje – tekuće zlato mediteranske prehrane. Naime, mnoga su istraživanja pokazala njegove dobrobitne učinke na zdravlje. Maslinovo ulje prepuno je hranjivih sastojaka, vitamina i ljekovitih svojstava zbog kojih djeluje protubakterijski, protuupalno, protugljivično i protuvirusno. Stručnjaci su mnogim istraživanjima dokazali kako umjerena konzumacija maslinovog ulja može zaštititi od nekih vrsta raka i bolesti krvožilnog sustava.

Najnoviji dokaz njegovoj korisnosti stiže iz Centra za kardiovaskularna istraživanja Sveučilišta Illinois, prema kojem prehrana bogata maslinovim uljem može drastično poboljšati zdravlje srca, pa čak i nakon nastupa srčanih bolesti.

Američki su stručnjaci ustanovili kako bolesna srca laboratorijskih štakora lakše mogu koristiti masti uz oleate (sastojak iz maslinovog ulja). Analizirali su način na koji zdrava i bolesna srca reagiraju na opskrbu oleatima ili nekim drugim mastima iz mliječnih proizvoda, životinjskih masti i palminog ulja. Kada su štakorima dali oleate, “trenutno se poboljšao način na koji su se srca kontrahirala i pumpala krv, a metabolizam masti unutar srčanih stanica se unormalio”.

Kada su “ispitanicima” dali druge vrste masti, metabolizam masti je pao van ravnoteže, a stanice nisu lako dolazile do energije.

Srčani zastoj predstavlja kroničnu bolest koja nastupa kada je
srce oštećeno: ili odmah nakon srčanog udara ili postupno tijekom godina
zbog bolesti srca, dugoročne hipertenzije, alkohola ili konzumacije
droga. Tako oštećeno srce postane povećano (hipertrofično) zbog
povišenog tlaka. Kako se stijenke srca zadebljavaju, volumen pumpane
krvi se smanjuje i ne može dovoljno dobro opskrbljivati tijelo
nutrijentima. Jednako tako, više ne može procesuirati ili čuvati masti
koje koristi kao energiju.

Kritičari studije ističu kako je prerano zaključiti da se isti rezultati mogu očekivati i na ljudima. U međuvremenu, savjetuju nam da slijedimo pravila uravnotežene prehrane – da zasićene masti zamijenimo nezasićenima, smanjimo unos soli, a povećamo unos povrća i voća.

Što još može maslinovo ulje?

Maslinovo ulje ublažava bol u mišićima. Možete ga ugrijati i lagano
umasirati na bolno mjesto. Ono djeluje na hemoroide, upalu pluća, kožna
oboljenja, prhut, ekcem, psorijazu i gljivične infekcije uključujući lišajeve. Osim toga, maslinovo ulje povećava seksualnu želju.

Odlično je za ten jer iz njega izvlači zdravi sjaj. Kad se pomiješa
sa soli, smjesa se može koristit kao lijek za bolesti desni i zuba.
Ulje omogućava zaštitu od otrova, pomaže u aktiviranju probave i čini kosu sjajnom i prekrasnom. Maslinovo ulje je odlično anti-aging sredstvo koje osigurava dugovječnost.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo