Mladi, izbjegavajte energetska pića - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Mladi, izbjegavajte energetska pića

Skušina američkih liječnika zajedničkim snagama upozorava protiv konzumacije energetskih napitaka kada su u pitanju djeca i mladi.

Tinejdžeri bi trebali izbjegavati energetske napitke, a sportska pića konzumirati samo u ograničenoj količini. Donijeli su ovu preporuku u svjetlu ondašnje nacionalne debate o energetskim napicima, s obzirom da je struka izrazila zabrinutost zbog mogućih šetnih posljedica njihove konzumacije.

“Djeca nikada ne trebaju energetske napitke. Oni sadrže kofein i druge stimulirajuće tvari koje nisu prirodne, stoga im ne trebaju. Ako takva pića pijete redovito, ona djeluju stresno na tijelo, a zaista ne želite djelovanje stresa na tijelo osobe u razvoju”, upozorila je dr. Holly Benjamin s američke akademije pedijatrije. Naglasila je kako su djeca i mladi ranjiviji na sadržaj energetskih napitaka nego odrasle osobe.

Američki su stručnjaci analizirali mnoge studije o energetskim i sportskim pićima i zaključili kako prva skupina sadrži mnoštvo sastojaka, uključujući vitamine i biljne ekstrakte s mogućim nuspojavama koje nisu u potpunosti istražene.

Dok ne postoji veliki broj dokumentiranih slučajeva neposredne štete zbog konzumacije ovakvih napitaka, stimulansi mogu poremetiti ritam kucanja srca i dovesti do napadaja u rijetkim slučajevima.

Energetski napitci i alkohol

Početkom ove godine, pedijatri iz Floride opisali su slučajeve napadaja, halucinacija, problema sa srcem te oštećenja bubrega i jetre kod osoba koje su popile jedno energetsko piće s alkoholom ili više ovakvih mješavina. Iako priznaju da su ti slučajevi izrazito rijetki i ne mogu se izričito povezati s energetskim pićima, upozoravaju na oprez, pogotovo kada su u pitanju djeca i mladi sa određenim bolestima.

Proizvođač energetskih napitaka Red Bull tvrdi kako su učinci kofeina dobro poznati svima, a limenka Red Bulla sadrži jednaku količinu kofeina kao i šalica kave (80 grama), pa bi se jednako trebala tretirati.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo