Rezultati najnovijeg istraživanja su pokazali kako morska sol, koja je višestruko skuplja od kuhinjske soli, nije zdravija. Stručnjaci tvrde kako obje vrste obiluju natrijevim kloridom i u jednakoj mjeri štete zdravlju.
“Morska sol koju nerijetko preporučuju poznate kulinarske zvijezde zbog “prirodnog sadržaja minerala” može koštati nekoliko puta više od kuhinjske soli. Možemo zaključiti kako je morska sol skuplji način koji šteti zdravlju”, poručuju stručnjaci.
Čovjek današnjim načinom prehrane unosi prosječno pet do deset grama soli više nego što je potrebno ljudskom tijelu. Uzimanje prekomjerne doze soli narušava zdravlje čovjeka, oštećuje bubrege, povisuje krvni tlak, a osobe koje imaju probleme s hipertenzijom, svakako bi trebale pripaziti na unos soli u organizam. Najveći dio soli unosimo gotovom ili polugotovom hranom.
Zbog neznanja, loših navika i pretjerane uporabe, sol je tako postala “bijelo zlo” koje uzrokuje više štete nego dobrobiti za ljudski organizam.
K. R.