Hrana i recepti

Hrana i recepti

Može li vam maslinovo ulje smanjiti rizik od prerane smrti? Evo što kaže znanost

Shutterstock

Slušamo već godinama koliko je maslinovo ulje dobro za zdravlje i kako može smanjiti rizik od razvoja bolesti srca, ali njegova poveznica sa sprečavanjem prerane smrti još nije poznata.

Nedavno je studija provedena nad otprilike 92 000 muškaraca i žena u Americi, a radi pitanja je li maslinovo ulje povezano s produljenjem života. 

U 28 dana promatranja, znanstvenici su pokazali kako sudionici koji su konzumirali najviše maslinova ulja u danu imaju 19 posto niže šanse da će umrijeti ranije u usporedbi s onima koji nikada ili rijetko jedu maslinovo ulje. 

Osobe koje su svakodnevno koristile maslinovo ulje su smanjili rizik od bolesti srca, za 19 posto, 17 posto od raka, a 29 posto od neurodegenerativnih bolesti. 18 posto niže šanse od prerane smrti se odnose i na bolesti pluća. 

Kada su autori studije proučavali neke zamjene za maslinovo ulje, zaključili su kako ako zamijenimo 2 žlice margarina, maslaca ili majoneze istom količinom maslinova ulja, radi se o 8 do 34 posto sniženom riziku od smrti radi bolesti. 

9 recepata za koje vam treba maslinovo ulje

Čak i male količine maslinova ulja pružaju dobrobiti zdravlju 

Novo je istraživanje pokazalo kako će nam ovo ulje pružiti dobrobiti čak i ako ga jedemo u malim količinama. Studija provedena u Španjolskoj je promatrala i sudionike koji su u danu koristili oko 3 žlice maslinova ulja na Mediteranu, a iako Amerikanci jedu puno manje količine, i dalje su osjetili dobrobiti od maslinova ulja. 

Kako to maslinovo ulje može smanjiti rizik od raznih bolesti?

Jedan razlog jer sadrži visoke količine monozasićenih kiselina, a kada njima zamijenimo zasićene masnoće, na dobrom smo putu kako biste snizili “loš” kolesterol. Ekstra maslinovo ulje može smiriti upale, a to bi mogao biti i največi razlog zašto je toliko važan za zdravlje. Ovo ulje sadrži i Oleokantal koji je jak antioksidant, a pokazalo se da djeluje kao ibuprofen, protuupalni lijek. Dodatno može i smanjiti štetu nastalu kao posljedica oksidativnog stresa za kojeg su odgovorni slobodni radikali, a vjeruje se da upravo oni mogu zaustaviti razvoj raka. 

Hoćete li radi konzumacije maslinova ulja dobiti koji kilogram

Samo od sebe neće utjecati na nakupljanje kilograma, ali ako konzumirate višak kalorija iz bilo kojeg izvora, to može rezultirati viškom kilograma. Podaci unatrag 40 godina otkrivaju kako su kalorije koje Amerikanci unose iz masnoća su se smanjile, ali je porasla stopa pretilih osoba. To se povezuje s kalorijama koje unose iz zaslađenih napitaka koje ne sadrže masnoće ali su namirnica koja je povezana s nakupljanjem kilograma. 

Najbolji načini za korištenje maslinova ulja 

1. Ekstra djevičansko maslinovo ulje može biti skupo pa za kuhanje koristite ono obično maslinovo ulje. Ekstra djevičansko koristite za salate, umake ili premaze. 

2. Umjesto maslaca na stol stavite maslinovo ulje i njega možete staviti na kruh ili ga u njemu namakati. 

Što se događa s vašom probavom ako jedete banane? Postoji nešto čemu se niste nadali

3. Koristite ga kao bazu za preljeve za salate. Isprobajte ovaj recept: ¾ šalice maslinova ulja, ¼ šalice octa, 1 žličica senfa, 1 režanj češnjaka, malo meda, soli i papra. Sve pomiješajte i koristite kao preljev.

4. Koristite ga za prženje, pečenje ili roštilj, a odlično se slaže sa svim namirnicama. 
Koristite ga kao preljeve za već gotova jela, poput mesa ili juha. 

5. Napravite pesto od maslinova ulja za tjesteninu ili namaz za kruh i krekere. Isprobajte ovaj recept: U procesor za hranu stavite 10-ak listova bosiljka, par žlica pinjola i miksajte. Dodajte 2 režnja češnjaka i 2 žlice parmezana, te lagano, dok se sve miješa, dodajte maslinovo ulje. Sve prebacite u posudu za posluživanje i dodajte još malo limunova soka, papra i soli po želji. 

A. A.

Foto: shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo