Hrana i recepti

Hrana i recepti

Mozzarella – bijela princeza na stolu

Zovu ju još i sirom za pizzu, no njezine su mogućnosti na svakom je jelovniku daleko raznovrsnije: od raskošnih salata do lazanja i kanelona.

Mozzarella, tvrde Talijani, vuče podrijetlo još iz Punskih ratova. Priprema tog polumekog sira sastoji se od sedam faza. Uvriježeno je mišljenje da je mozzarella samo jedna vrsta sira uvijek jednake hranjive vrijednosti. No nije tako. “Prava” mozzarella izrađuje se od mlijeka talijanske bivolice, no danas se češće proizvodi iz kravljeg mlijeka. Otud i razlika u hranjivosti.

Druga je bitna razlika u postupku pasterizacije koji se gotovo u pravilu provodi kod kravljeg mlijeka. Ta toplinska obrada jamči mikrobiološku čistoću sira no smanjuje količinu bjelančevina.

kTe se dvije vrste mozzarelle razlikuju i po trajnosti. Onoj od bivoljeg mlijeka trajnost je samo četiri dana, dok mozzarella od kravljeg mlijeka traje od tjedan do 20 dana.

Manje masti

U eri zdravstvenih i drugih dijeta, Talijani su “kreirali” i dijetnu mozzarellu. Mozzarella light ima manje masnoća ali čuva originalni okus. Kako? Jednostavno, upotrebom obranog mlijeka. Ta mozzarella stoga sadrži četiri puta manje masti nego, recimo, gorgonzola.

Mozzarella je sjajna namirnica za pripravljanje raznih salata, koje zahvaljujući njoj postaju “puni” obroci, a zbog svoje mekoće i topivosti neizbježni je sastojak pizza i svih jela koja iziskuju lako topive sireve.

Je li svježa?

  • Mozzarellu je najbolje jesti svježu jer je tada veća i njezina hranjiva vrijednost. Svježinu ćete prepoznati i po tome što između slojeva sira nema šupljina.
  • Kada se prereže, svježa mozzarella ostavlja na nožu vlažan trag sirutke.
  • Svježi sir djeluje elastično; što je stariji postaje mekši i gnjecaviji.
  • Osim što je gnjecav, odstajali sir postaje i kiseliji. Površina svježeg sira je glatka i ujednačena.

Kako se čuva?

Ako odmah ne potrošite svu mozzarellu iz kutije ili vrećice, treba ju čuvati u njezinoj sirutki ili mlijeku i vodi, potpuno pokrivenu. Ne vraćajte ju u frižider jer će promijeniti okus, a svakako je potrošite u sljedeća 24 sata.

 
K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo