Hrana i recepti

Hrana i recepti

Mršavite uz sir, veselite se uz čokoladu

Čokolada nas usrećuje, kava pomaže protiv alergija, sir čak potiče mršavljenje. To su najnovije tvrdnje nutricionista, koji stalno otkrivaju nove sastojke hrane. Jedina loša vijest stiže o krumpiru.

Kava

Svi smo mislili da
kava slabi srce i podiže krvni tlak. Znanstvenici sada tvrde da nije tome tako.
Još uvijek vrijedi da kava poboljšava koncentraciju, no
pronađena je još jedna njena nova vrlina: olakšava simptome alergije. A kako
potiče izlučivanje, preporučamo da uz šalicu kave svakako popijete i po čašu
vode.

cokoladaČokolada

I dalje vrijedi da
je pogubna za težinu, no unatoč raširenom mišljenju, ne uzrokuje ni akne, ni migrene, niti podiže razinu kolesterola. Sadrži dragocjene antioksidanse i podiže raspoloženje jer potiče izlučivanje serotonina, hormona sreće.

Orasi

Istina je da su prava energetska bomba (650 kcal na 100 g), ali i rudnik nezasićenih masnih kiselina i dragocjenih minerala, presudnih za rad srca i probavu. Otkriveno je da orasi koče rast tumorskih stanica.

Jaja

Predrasuda je da povisuju kolesterol. Istina je da sadrže prilično kolesterola (200 miligrama), no tijelo ga uopće ne preuzima. Upravo suprotno, lecitin u crijevima čak snižava apsorpciju kolesterola. Jaja sadrže vrlo malo masnoća (manje od pet grama po jajetu) i lutein, važan za vid.

sirSir

Zamjeraju mu da je premastan. Pogrešno! Istina je da njegove specifične masne kiseline pomažu pri mršavljenju, jer sprečavaju skupljanje masnoće u tijelu. Uz obilje kalcija (kojim se sprečava razgradnja kostiju), sir sadrži konjugirane linolne kiseline, koje smanjuju rizik od raka, bolesti srca i dijabetesa. Sir sadrži obilje vitamina B2, koji je od životne važnosti. Trebaju ga sve stanice tijela jer potiče metabolizam i iskorištavanje energije. Brie i gauda nakon ručka ili večere koriste zubima – podižu kiselinu u ustima i sprečavaju napade bakterija karijesa. Sir potiče metabolizam i sprečava karijes.

Krumpir

Zahvaljujući obilju vitamina, mineralnih tvari i mikroelemenata, dosad je smatran zdravom prehranom. No, prema posljednjim istraživanjima, jedan je od glavnih uzročnika srčanih oboljenja i dijabetesa. Kako se škrob već u ustima pretvara u šećer (glukozu), potiče gušteraču na izlučivanje inzulina, čime se podiže razina štetnog kolesterola LDL.

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo