Muče vas masne naslage? Ovo su četiri ključna problema koje morate riješiti - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Muče vas masne naslage? Ovo su četiri ključna problema koje morate riješiti

Već znate da ne možete jednostavno i ciljano izgubiti masnoću samo s jednog dijela tijela.

No, ono što možete je slijediti savjete za kvalitetniju prehranu i zdravo mršavljenje, a u nastavku pročitajte i koje još probleme morate riješiti da bi živjeli zdravije i bolje. 

Svi pričaju o probioticima, ali u određenim stanjima ih ne treba uzimati – evo u kojima

1. Čime zamijeniti šećer?

Šećer se može zamijeniti cimetom ili stevijom, a umjesto pekarskih proizvoda i kolača te slatkiša, bolje je uzeti tamnu čokoladu ili napraviti čokoladni puding od avokada, banane i gorkog kakao praha. Može se napraviti i kakao od mlijeka, banane i gorkog kakao praha. Isto tako, za doručak se mogu napraviti palačinke bez brašna od jaja, zobenih pahuljica i banane što će utažiti želju za slatkim, a svakako će biti hranjivije za tijelo. 

2. Crijevna mikrobiota je bitna

Za rješavanje problema nadutosti i masnih naslaga bitna nam je zdrava crijevna mikrobiota. Naša crijeva obiluju dobrim bakterijama koja drže ravnotežu u crijevima – bore se protiv loših bakterija i pomažu našem imunološkom sustavu da se bori protiv infekcija, intolerancija i alergena. Probiotici su žive bakterije za koje se sugerira da igraju veliku ulogu u mršavljenju i održavanju kilograma.

Poremećena crijevna mikrobiota može uzrokovati osjećaj nadutosti i zadržavanje vode. Pokazalo se da osobe s prekomjernom tjelesnom težinom i pretile imaju drugačiji sastav crijevnih bakterija od ljudi normalne težine, što može utjecati na debljanje i raspodjelu masti.

3. Ništa bez kefira i jogurta

Da bismo našu crijevnu mikrofloru očuvali i podržali se dobre bakterije, bitno je imati raznoliku prehranu koja će uključivati namirnice iz svih skupina namirnica. Izbacivanjem pojedine skupine namirnica utječemo na crijevnu mikrobiotu zbog čega jedan dio bakterija nestaje. Da biste crijevnu mikrobiotu održavali konzumirajte probiotičke jogurte, kefir, namirnice bogate vlaknima ili povremeno uzmite kvalitetan ljekarnički probiotik u obliku praha, kapsula ili tekućine. Redoviti unos probiotika može pomaknuti ravnotežu prema korisnoj crijevnoj flori, smanjujući rizik od debljanja i nakupljanja masti u području trbuha.

4. Mijenjajte navike

Osim same prehrane, na masne naslage u području trbuha utjecaj mogu imati i hormoni odnosno njihov disbalans, loš, nekvalitetan i kratak san, stresan i užurbani način života te tjelesna neaktivnost stoga je bitno utjecati i na te segmente. Poželjno je uključiti tjelesnu aktivnost kao što su hodanje, lagano bicikliranje ili orbitrek kroz duži vremenski period te kombinacija s vježbama snage. 

Ne znate što i kako kuhati svaki dan? Nutricionistica osmislila jednostavne i brze obroke za cijeli tjedan

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo