Hrana i recepti

Hrana i recepti

Muči vas intolerancija na laktozu? Ove mliječne proizvode ipak smijete konzumirati

Iako više od 50 posto populacije pati od intolerancije na laktozu, neki stručnjaci vjeruju da smo svi barem malo osjetljivi na laktozu – a simptome poput nadutosti jednostavno ignoriramo. Ako je tako, što jesti?

Laktoza je mliječni šećer koji se nalazi u mlijeku sisavaca. Laktoza se uz pomoć enzima laktaze u probavnome traktu razgrađuje na sastavne dijelove. Ako u organizmu nedostaje laktaze za spomenuti proces, nerazgrađena laktoza dospije u debelo crijevo gdje stvara kiseline i plinove, a što smo stariji to naš organizam proizvodi manje enzima laktaze pa je sve teže probaviti mliječne proizvode.

Intolerancija na mliječni šećer ili laktozu se očituje probavnim tegobama poput grčeva, nadutosti, vjetrovima, a ponekad i proljevima nakon konzumacije mlijeka ili mliječnog proizvoda.

Dobra vijest je ta da ukoliko nemate prenaglašene simptome, postoje određeni mliječni proizvodi koji neće uzrokovati probavne probleme zbog toga što ne sadrže velike količine laktoze.

Koje su to namirnice?

Pljesnivi sirevi

Tko voli sireve teško mu je zamisliti život bez njega, ali ne brinite, dobra vijest je da možete jesti najbolje među njima, a to su pljesnivi sirevi.

Umjesto mozzarele i brie sira, odaberite švicarske sireve, parmezan ili cheddar koji su odstajali barem 6 mjeseci.

Jogurt

Fermentirani mliječni proizvodi sadrže najmanje laktoze, točnije, prisutna je u tragovima, jer je tijekom fermantacije prerađuju bakterije mliječnog vrenja. Iako dobar odabir, neke jogurte bi trebali izbjegavati. Odaberite one na kojima piše da sadrži probiotiske kulture.

Kefir

Kefir je još jedna vrsta probiotika, također prerađenog iz mlijeka. Ovaj fermentirani mliječni proizvod sadrži dovoljne količine zdravih bakterija koji jogurt čini lako probavljivim. Rezultati studija su pokazali da kefir poboljšava probavu i toleranciju laktoze pa se preporuča osobama s intolerancijom na laktozu. Dodajte ga jutarnjim obrocima bez straha od nadutosti.

Kozje mlijeko

Jeste li znali da je kozje mlijeko po svojoj strukturi slično ljudskom i da je odlična alternativa osobama s intolerancijom na laktozu? Nutritivnim sastojcima sličan kravljem mlijeku, sadrži laktozu, ali ne uzrokuje tako teške probavne smetnje.

Ono sadrži i veću koncentraciju osnovnih masnih kiselina te veće količine vitamina B6, vitamina A i niacina.

Savjet plus: Ukoliko patite od intolerancije na laktozu, počnite s malim porcijama kako biste prosudili odgovara li vam proizvod. Ako niste sigurni radi li se o alergiji ili intoleranciji, obavite pregled kod gastroenterologa koji će vas testirati i dati potrebne savjete.

Koja je razlika između alergije i intolerancije na hranu?

Ana A. 

Foto: Shutterstock

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo