Hrana i recepti

Hrana i recepti

Na dijeti ste? Iskoristite moć začina kako bi ubrzali taj naporan proces…

Foto: Shutterstock

Začini osim što jelima daju posebnu notu, imaju i djelotvoran utjecaj na naš organizam, a neki od njih potiču cirkulaciju i tope kilograme.

Začini vam neće pomoći pri mršavljenju ako se ne pridržavate ostalih pravila, a to su redovna tjelovježba i pravilna prehrana.

Crni papar

Koristite mljeveni papar u jelima, a on će poboljšati probavu i potaknuti apsorbiranje hranjivih tvari. Potiče rad metabolizma što doprinosi mršavljenju.

Cimet

Zamislite, samo jedna čajna žličica cimeta na dan snižava razinu šećera u krvi, snižava loš kolesterol od sedam do 27 posto i kolesterol između 12 i 26 posto. Uporabom cimeta, kažu stručnjaci, lučenje inzulina bit će pod kontrolom, što će omogućiti uspješno topljenje masnih naslaga. Posipajte ga po voću, probajte ga s kuhanim krumpirom ili pečenom piletinom. Pomiješajte žličicu meda s pola žličice cimeta te mješavinu prokuhajte u 2 dcl vode. Prvu polovicu napitka popijte ujutro, a drugu pola sata prije odlaska na počinak.

Želite biti vitki? Ključ je u ravnoteži ova dva hormona

Đumbir

On snažno djeluje na probavni sustav i u velikoj mjeri ubrzava metabolizam. U korijenu đumbira se nalaze supstance koje stimuliraju želučane enzime, koji pak potpomažu probavljanje hrane, dakle potpomažu metaboličke procese. Što je vaš metabolizam brži, više kalorija sagorijeva.

Kumin

U periodu od tri mjeseca znanstvenici sa Sveučilište medicinskih znanosti u Iranu su promatrali dvije grupe sastavljene od žena koje imaju viška kilograma. Dok je jednoj grupi napravljen jelovnik u kojem unose 500 kalorija manje na dan, druga grupa uz isti režim jela je tri grama kumina u prahu na dan umiješanog u 140 grama jogurta. Na kraju istraživanja članovi grupe koja je hrani dodala kumin izgubili su oko 1,4 kilograma više od onih iz druge grupe, a još je impresivniji podatak da su oni izgubili 14.64 posto više masnoća od onih iz druge grupe.

Zaboravite na ove namirnice ako želite ravan trbuh

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo