Najbolji napitci za zdravlje! - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Najbolji napitci za zdravlje!

Voda

Voda otapa i transportira hranjive tvari kroz organizam, na određeni način regulira tjelesne funkcije, rad pojedinih organa i organizma u cjelini, eliminira štetne tvari iz organizma te održava tjelesnu temperaturu. Bez dovoljno tekućine počinjemo osjećati umor i glavobolju, a nedostatak vode posebno je vidljiv na koži. Voda održava našu kožu mekšom, elastičnijom i, prije svega, mlađom.
Liječnici preporučuju dnevni unos od 2,5 do tri litre tekućine na dan
od čega otprilike litru putem hrane, a ostatak direktno, uzimanjem vode i
različitih vrsta napitaka. Najučinkovitije je vodu piti u malim
količinama tijekom cijeloga dana.

Mlijeko

Mlijeko je jedan od najcjelovitijih prehrambenih proizvoda: izvor je visokokvalitetnih bjelančevina, ugljikohidrata, mliječne masti, vitamina A, skupine B, C, D, E i K, te minerala (kalcij, fosfor, kalij i magnezij). Stručnjaci preporučuju svakodnevno konzumiranje između 4,8 i 7,2 decilitara mlijeka. Čak četiri decilitra mlijeka sadrže 600 miligrama kalcija. Odrasle osobe do 50. godine trebaju 1.000 miligrama kalcija dnevno, dok je doza povećana za 200 miligrama kada su u pitanju starije osobe. Bjelančevine ove bijele tekućine pobrinut će se za izgradnju čvrstih i jakih mišića.
Mlijeko je također pravi izbor za guste i čvrste
kosti
koje zahtijevaju kalcij.

Zeleni čaj

Liječnici tvrde kako zeleni čaj sadrži sastojke koji su sposobni uništiti ili inhibirati razvoj virusa i mikroorganizama u tijelu. Istraživanja su pokazala kako ovaj napitak može pomoći u sprječavanju Alzheimerove bolesti, određenih vrsta raka te u poboljšanju kardiovaskularnog zdravlja. Zdravstveni su stručnjaci potvrdili kako zeleni čaj može pomoći i u ublažavanju stresa. Listovi zelenog čaja sadrže polifenole. Radi se o vrsti antioksidansa koji se bore protiv oksidativnog stresa povezanog s neurodegenerativnim i kardiovaskularnim bolestima.

Sok od naranče

Samo dvije čaše soka od naranče dnevno mogu sniziti
tlak i smanjiti rizik od srčanih bolesti. Stručnjaci dobrobiti pripisuju antioksidansu hesperidinu – kojeg također nalazimo u čajevima, soji,
kakaovcu i drugim vrstama voća, a štiti nas od bolesti. Naranča
je citrus bogat antioksidansima i štiti od oksidativnog stresa koji
uzrokuju stimulansi iz okoliša o genetske mutacije. Antioksidansi
“rješavaju” slobodne radikale u tijelu, koji su odgovorni za procese
razvijanja bolesti i starenje.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo