Hrana i recepti

Hrana i recepti

Namirnice koje skrivaju tajne

Postoji puno namirnica koje pomažu pri određenim tegobama, od glavobolja do problema s potencijom ili raznim kroničnim bolestima. Donosimo par objašnjenja koje bi mogli uzeti u obzir.

1. Tamna čokolada za pozitivno razmišljanje

Istraživanja pokazuju da tamna čokolada poboljšava zdravlje srca, snižava krvni tlak, smanjuje kolesterol. Povećava razinu serotonina i endorfina koji se povezuju s koncentracijom i dobrim raspoloženjem. Ovo se odnosi na čokoladu koja sadrži minimalno 60 posto kakaa.

2. Smanjite napetost uz pomoć češnjaka

Dodajte koji režanj češnjaka više u sljedeći obrok jer enzimi iz njega također oslobađaju serotonin, a on donosi osjećaj opuštenosti.

3. Zgrijte metabolizam ljutim papričicama

Ako osjećate da vas napada prehlada – jediti čili papričice, ako želite skinuti kile – jedite čili papričice, ako želite veće mišiće – jedite čili papričice. Shvatili ste, čili papričice su odlične za zdravlje!

4. Pečena jaja visok tlak dovode u normalu

Znanstvenici sa Sveučilišta Alberta u Kanadi ustanovili su kako jaje u doticaju s enzimima u želucu proizvodi proteine koji na organizam djeluju poput lijeka. Također je ustanovljeno kako kolesterol koji se nalazi u jajetu uzrokuje najniži stupanj rizika obolijevanja od bolesti srca i krvožilnog sustava.

5. Jogurt topi kilograme

Vjerovali ili ne jogurt će vam puno pomoći ako ste upravo na dijeti. Ne samo što je zdrav, već pomaže da se u samo tri dana riješite viška kila. Jogurt dijeta se zasniva na probiotičkom djelovanju jogurta, koji stimulira crijevnu floru, a posljedica toga je bolja probava eliminacija toksina.

6. Ojačajte mišiće uz pomoć špinata

Istraživači su otkrili kako konzumiranje porcije špinata dnevno čini vaše mišiće daleko učinkovitijima. Konzumacijom 300 g. špinata, smanjujete količinu kisika potrebnog za pokretanje mišića tijekom vježbanja za čak pet posto. Efekt je toliko moćan da funkcionira nakon samo tri dana.

 A. Abrahamsberg

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo