Neke vrste voća i povrća preukusne su da se ne bi jele, preskupe da se kupuju organski uzgojene i prekomplicirane za uzgajanje. U ovakvim situacijama ostaje nam samo da naučimo sami oprati voće i povrće koje toliko volimo.
Često prije konzumacije voća i povrća gulimo koru no ona je izvor hranjivih tvari koje su potrebne našem organizmu. Umjesto guljenja, odlučite se za dobro pranje voća i povrća toplom vodom kako biste sačuvali te hranjive tvari i organizmu dali što mu treba.
Pranje voća i povrća pomoću octa i tekućeg sapuna
Urednici časopisa COOK Illustrated željeli su saznati koji je najbolji način za pranje voća i povrća. Testirali su oba proizvoda kako bi očistili jabuke i kruške. U jednu posudu stavili su tekući sapun i vodu, u drugu mješavinu vinskog octa i vode. Ne samo da je otopina s octom dala bolje rezultate, nego je uništila najviše bakterija. Vinski ocat uništio je čak 95 posto bakterija, za razliku od tekućeg sapuna koji ih je uništio samo 85 posto. Ova otopina za efikasno uništavanje bakterija sastoji se od jednog decilitra vinskog octa i tri decilitra vode.
Sve što trebate je pomiješati sastojke, poprskati i ostaviti da djeluje 20ak minuta. Isperite i uživajte!
5 savjeta za podizanje imuniteta – uživajte u zimi bez prehlade i gripe
Prirodni preparat za pranje voća i povrća
1. Što vam je potrebno:
- 1 žlica limunovog soka
- 2 žlice sode bikarbone,
- 200 ml vode
Stavite otopinu u bocu s raspršivačem, poprskajte po hrani i ostavite da djeluje desetak minuta. Nakon toga isperite.
2. Što vam je potrebno:
- 200 ml vode,
- 100 ml vinskog octa,
- 1 žlica sode bikarbone
- Malo ekstrakta grejpfruta
A. A.
Foto: Shutterstock