Hrana i recepti

Hrana i recepti

Naranče i grejp su idealni prijatelji krvožilnog zdravlja

Svi znamo da je voće i povrće zdravo za nas, to nije nikakva novost. Ako povećate svoj unos citrusa, pogotovo naranča i grejpa, možete se zaštititi od moždanog udara, savjetuju britanski stručnjaci.

Istraživači Medicinskog fakulteta Norwich pri Sveučilišta East Anglia istražili su zaštitnu snagu flavonoida (vrste antioksidansa iz voća, povrća, tamne čokolade i vina) iz citrusnog voća. Koristili su podatke gotovo 67.000 medicinskih sestara koje su sudjelovale u 14-godišnjoj studiji za vrijeme koje su davale detaljne podatke o konzumaciji voća i povrća.

Stručnjaci su se koncentrirali na vezu između šest glavnih podvrsta flavonoida i rizika od moždanog udara. Ustanovili su kako su žene koje su konzumirale najviše flavanona iz citrusa bile izložene 19 posto nižem riziku od ishemijskog moždanog udara nego ispitanice koje su jele najmanje ovih antioksidansa. Najveća razina iznosila je oko 45 miligrama dnevno, usporedno s 20 miligrama, što je najmanja konzumirana količina. Jedna čaša soka od naranče iz tetrapaka može sadržavati između 20 i 50 miligrama, ovisno o načinu dobivanja, ali i skladištenja, objasnili su istraživači.

“Dobitni“ su flavanoni dobiveni iz soka naranče i naranče (82 posto) te grejpa i soka od grejpa (14 posto). Stručnjaci savjetuju jedenje cijele voćke, a ne samo konzumaciju soka zato što mnogi komercijalni sokovi mogu sadržavati povišenu razinu šećera.

“Smatra se da flavonoidi pružaju zaštitu kroz nekoliko mehanizama, uključujući poboljšanu funkciju krvnih žila i protuupalni učinak“, objasnili su u časopisu Stroke.

Ako želite smanjiti svoj rizik od moždanog udara, možete poduzeti nekoliko koraka za svoje zdravlje. Osim povećane konzumacije citrusnog voća hranite se uravnoteženo, unosite manje soli i masti, vježbajte redovito i držite tlak pod kontrolom.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo