Hrana i recepti

Hrana i recepti

Nemojte robovati mitovima o vegetarijanstvu!

Rasprave o prednostima i manama vegetarijanstva traju već desetljećima. I dok jedni tvrde kako bezmesna prehrane godi zdravlju, drugi su uvjereni da prehrana bazirana na “biljkama” može štetiti. No, bez obzira što mislili o vegetarijanstvu, važno je da ne robujete mitovima o bezmesnom načinu prehrane.

jMit br. 1: Organizam ne dobiva dovoljno proteina ako ne jedete meso

Riječ je o jednoj od “nezaobilaznih” zabluda! Mnoge osobe vjeruju kako je za svaki kilogram tjelesne težine potrebno konzumirati 1 gram proteina. Istina je sljedeća – 5 do 8 posto voćnih kalorija su bjelančevine, povrće ih sadrži 20-50 posto, a proklijale sjemenke i orašasti plodovi 10 do 25 posto. U zelenoj salati se krije 34 posto bjelančevina, u brokuli 45, a u špinatu respektabilnih 49 posto. Iz svega navedenog se da zaključiti kako je standardna mesna prehrana zapravo manjkava proteinima. Izvrstan izvor proteina su i quinoa, lan, spirulina, zeleno povrće i klice.

Mit br. 2: Uz veganski ili vegetarijanski način prehrane nije moguće izgraditi mišiće

Pogrešno! Konzumacija mesa može usporiti vaš metabolizam, jer mu je za probavljanje hrane potrebno puno energije. S druge strane, vegetarijanci koji se hrane prehranom bogatom voćem, povrćem i cjelovitim žitaricama mišićna masa raste bržim tempom. Sve što morate jest biti kreativan i smišljati jela koja će vam osigurati dovoljan unos vitamina i minerala.

Mit br. 3: Ljudi su stvoreni da jedu meso

j

Još jedna lažna tvrdnja. Naš organizam je sličniji biljojedima no svejedima. Naši zubi, slina, želučana kiselina i crijeva su slični biljojedima. Fosilni zapisi pokazuju da su naši preci bili isključivo vegetarijanci. Primati su u 95 do 99 posto slučajeva također – vegetarijanci. Njihova glavna ne-biljna hrana su termiti. Iako se nedostatak vitamina B12 kod vegetarijanaca često povezuje s izbjegavanjem mesa, istina je kako je naša potreba za spomenutim vitaminom iznimno malena. Naša čeljusti je, za razliku od čeljusti mesojeda, napravljena za mljevenje. I za kraj, ljudska čeljust ima kutnjake poput biljojeda, ali ne i mesojeda.

Mit br. 4: Konzumacija crvenog mesa je zdrava za organizam

Medicinski dokazi su nepobitni, i gomilaju se iz dana u dan. Medicinske studije pokazuju kako svakodnevna konzumacija crvenog mesa pridonosi bolestima srca, raku, poremećajima erekcije, dijabetesu i drugim degenerativnim bolestima. Dakle, ako je meso toliko dobro za naš organizam – zašto izaziva razne bolesti?

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo