Hrana i recepti

Hrana i recepti

Niskokalorična sladila imaju veliku ulogu u zdravstvenim izazovima

Međunarodna udruga za sladila (International Sweeteners Association – ISA) ugostila je predstavnike Svjetske zdravstvene organizacije, akademike, bihevioraliste i nutricioniste na konferenciji pod nazivom “Why Low Calories Count” održanoj u Bruxellesu.

Uloga niskokaloričnih zaslađivača u borbi protiv rastuće epidemije pretilosti i povećanja broja oboljelih od dijabetesa tipa II bila je glavna tema druge konferencije Međunarodne udruge za sladila održane početkom travnja u Bruxellesu. Misija je udruge educirati ljude i omogućiti im donošenje odluka na temelju informacija, pružajući im uvid u znanstvene dokaze i rezultate istraživanja. Konferencija je ujedinila multidisciplinarnu skupinu stručnjaka, među kojima su bili i dr. Roberto Bertollini, glavni znanstvenik iz Svjetske zdravstvene organizacije, te profesori James Hill i Adam Drewnowski.

Dr. Roberto Bertollini otvorio je konferenciju ističući neke statističke podatke značajne za zdravstvene izazove u Europi: “U 46 europskih zemalja više od 50 posto populacije ima prekomjernu tjelesnu težinu, a više od 20 posto je pretilo. Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje kako je razina tjelesne aktivnosti kod 63 posto odraslih ispod najniže preporučene, a samo 20 posto jedanaestogodišnjakinja i 30 posto jedanaestogodišnjaka provodi najmanje jedan sat dnevno baveći se tjelesnom aktivnosti umjerenog intenziteta”.

Na to se nadovezao profesor Adam Drewnowski, vodeći stručnjak za prevenciju i liječenje pretilosti sa Sveučilišta u Washingtonu, koji je predstavljajući svoje novo istraživanje naglasio: “Otkrili smo da niskokalorična sladila zapravo pomažu u pravilnoj prehrani – oni koji ih koriste ujedno se i zdravije i uravnoteženije hrane i tjelesno su aktivniji. Uz to, složili smo se i u tome da je u budućim zdravstvenim istraživanjima potrebno uključiti i ciljane zemljopisne i društvene čimbenike na mikrorazini, kako bi istraživanja bila vjerodostojna. Lokalni podaci mogu pokazati, čak i na razini gradova, koje su gradske četvrti najviše pogođene pretilošću i dijabetesom, što nam daje bolji uvid u utjecaj čimbenika iz okoline pored same prehrane”.

Profesor James Hill, stručnjak za pretilost i profesor pedijatrije i medicine na Medicinskoj školi Sveučilišta u Coloradu, izjavio je da je tajna bolje kontrole tjelesne težine u “uravnoteženoj prehrani i češćem kretanju. Naša istraživanja pokazuju da i male svakodnevne promjene, poput odabira hrane i pića s manjom kalorijskom vrijednošću, mogu s vremenom imati velik utjecaj na održavanje tjelesne težine”.

Profesorica Colette Shortt, predsjednica Međunarodne udruge za sladila, istaknula je: “Vodeći akademici na konferenciji su govorili o važnosti borbe protiv pretilosti i dijabetesa i uloge niskokaloričnih zaslađivača u njoj. Saznali smo da smo svi rođeni s urođenom sklonošću ka slatkom, stoga nije ni poželjno ni praktično izbaciti slatko iz prehrane, a u tome niskokalorični zaslađivači mogu imati značajnu ulogu, pružajući sladak okus bez ili s malo kalorija. Ponosni smo što potičemo i podržavamo stalni dijalog između znanstvene zajednice, kreatora javnih politika, djelatnika u javnom zdravstvu i industrije kako bismo svima omogućili korištenje najboljih raspoloživih dokaza i resursa u borbi protiv tih modernih zdravstvenih izazova”.

Nakon konferencije uslijedio je samit Europske komisije o nezaraznim bolestima, koji je naglasio hitnost kojom europski kreatori javnih politika i dionici tretiraju to pitanje. U skladu s tim, Međunarodna udruga za sladila će se nastojati angažirati oko ključnih pitanja povezanih sa zdravljem i promicati koristi niskokaloričnih zaslađivača kao dijela rješenja.

Detaljnije o konferenciji saznajte OVDJE.

Ovo je bila druga konferencija Međunarodne udruge za sladila za zdravstvene djelatnike, znanstvenu zajednicu i predstavnike industrije, s ciljem rasprave o ulozi niskokaloričnih zaslađivača u prehrani. Među glavnim govornicima bili su:

  • prof. Greg Whyte, časnik Reda Britanskog imperija, bivši olimpijac i stručnjak za tjelesnu aktivnost
  • prof. Hely Tuorila, predsjednica istraživačke skupine Sensory Food Science na Sveučilištu u Helsinkiju
  • prof. Anne Raben s Odjela za nutricionizam, tjelovježbu i sport Sveučilišta u Kopenhagenu
  • Magali Jacobs, dijetetičarka i psihologinja s Instituta Paul Lumbin u Bruxellesu
  • Janette Marshall, nutricionistkinja i novinarka koja prati zdravstvo iz Ujedinjenog Kraljevstva
  • dr. Nick Southgate, bihevioralni psiholog
  • moderatorica Jacki Davis, vodeća komentatorica i analitičarka europskih poslova.

Pratite @sweetenersAndU za najnovije vijesti i otkrića o niskokaloričnim zaslađivačima.

O Međunarodnoj udruzi za sladila

Međunarodna udruga za sladila (International Sweeteners Association – ISA) je neprofitna organizacija registrirana u Belgiji, a zastupa interese proizvođača i korisnika niskokaloričnih zaslađivača. Surađuje s Europskom komisijom, nacionalnim i međunarodnim regulatornim tijelima i Svjetskom zdravstvenom organizacijom te ima status nevladinog promatrača u Komisiji Codex Alimentariusa koja utvrđuje međunarodne prehrambene standarde.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo