Hrana i recepti

Hrana i recepti

Ništa vam se ne da? Napunite baterije baš ovom hranom!

Jednostavnim koracima možete unijeti dodatnu količinu energije u svoj dan – osjećat ćete se bolje i nećete svaki dio dana sanjariti o udobnom krevetu.

Ako vas muči manjak koncentracije, ne možete se kvalitetno naspavati i ustajete se iz kreveta teške glave, vrijeme je za promjenu režima prehrane! Nedostatak energije možete ispraviti pametnim odabirom namirnica.

Osim dovoljnog i kvalitetnog sna, za pune baterije je odgovorna i prehrana.

Umjesto masne hrane i slatkiša okrenite se složenim ugljikohidratima, bezmasnom mesu, hrani bogatoj vitaminom C i vlaknima!

Doručak je obavezan

Umjesto preskakanja doručka (što je vjerojatno najgore što možete napraviti svom tijelu), neka vam prvi obrok dana bude izvor najmanje pet grama proteina, koji će potaknuti stvaranje norepinefrina, neurokemikalije koja izaziva oduševljenje, tijelo opskrbljava energijom, a s njom gubite potrebu za duljim snom i ukroćujete apetit.

Prava hrana za podizanje energije su bademi, orasi, borovnice, zeleni čaj, crno grožđe, kivi, naranče, jagode i paprika. Nemojte zaboraviti i na razinu željeza, koje je čuvar vaše energije. Ovaj mineral dostavlja kisik u mišiće te tako povećava razinu energije. Dnevna potreba za željezom iznosi oko 18 miligrama, a sjajan izvor je zob, grašak, tuna, sezam, crveno meso, lisnato povrće, cikla, kao i sušeno voće.

Uključite se na radionice Akademije zdravog kuhanja

Kako zdravo i ukusno pripremati namirnice može vas naučiti Akademija zdravog kuhanja, koju predstavljaju Centar za kulturu prehrane, zdravstveni portal Ordinacija.hr i Večernji list. Riječ je o projektu koji se sastoji od niza jednodnevnih radionica na temu zdrave prehrane i kuhanja, a sadrži teorijski i praktični dio. Broj polaznika je ograničen na 12.

Trenutno se održava radionica detoksikacije Radionica detoksikacije – svakodnevno od ponedjeljka do petka – do 14. veljače u Centru zdrave prehrane (Nazorova 18) od 18 do 20 sati. Nakon toga slijedi nova tematska cjelina – priprema domaćeg kruha i peciva (počevši sa 16. veljače). Pročitajte reakcije polaznika s prve radionice: Ovu juhu morate probati: hladnu iz čaše!

Svoje mjesto rezervirajte najkasnije dan ranije na e-mail info@kulturaprehrane.hr ili telefone 01 481 44 66 / 091 481 44 66. Rezervacija se smatra prijavom po izvršenoj uplati.

Cijena jednoga dvosatnog programa je 180 kuna, a za pretplatnike Večernjeg lista 150 kuna. Svaki polaznik dobiva diplomu Akademije i paket kuharica Veljka Barbierija na dar. Jedan od polaznika prve radionice dobit će na dar vrijedni kuhinjski aparat Nutribullet! Sve što trebate napraviti je u Facebook inbox Akademije zdravog kuhanja
i na samoj radionici reći svoj najučinkovitiji savjet, ideju ili recept
za čišćenje organizma. Najvrijedniji savjet nagrađujemo Nutribulletom.

Centar za kulturu prehrane

Centar za kulturu prehrane renomirano je mjesto edukacije i razvijanja kulture u području nutricionizma i gastronomije. Njegove voditeljice su psihologica i health coach Vanja Varga, educirana u području nutricionizma, te Anja Bajt, autorica bloga Sweetheart.

Akademiju zdravog kuhanja pratite na Facebooku.

Ordinacija.hr
Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo