Novinari su najveći ovisnici o kavi!

kava, kofein, posao, koncentracija

Čarobni miris kave jedina je stvar koja može mnoge od nas razbuditi i natjerati da se suočimo s novim radnim danom. Jeste li i vi ovisni o kavi?

Mnogi bez nje ne mogu ni prozboriti jednu riječ ujutro. Naravno, riječ je o kavi! Često se znamo pošaliti i reći da smo o njoj ovisni, no to nije toliko daleko od istine. Prema najnovijem istraživanju provedenom u Ujedinjenom Kraljevstvu, novinari, policajci i profesori najveći su ovisnici o ovom tekućem zlatu! Naime, oni svakoga dana moraju dobiti svojih četiri-pet šalica kave, inače nisu u stanju suočiti se s dnevnim zadacima.

Istraživanje je provedeno nad 10.000 zaposlenih osoba, a čak je 85 posto izjavilo kako niti jedan dan ne prođe a da oni ne popiju barem ti šalice kave. Najvećim ovisnicima o kavi pridružile su se medicinske sestre i drugo zdravstveno osoblje, direktori tvrtki i zaposlenici u teleprodaji. Oni također svakoga dana popiju između tri i četiri šalice kave.

Ukupno je sedam od deset osoba priznalo kako bi se preskakanje ispijanja kave negativno odrazilo na njihovu radnu sposobnost, jer ju u pravilu piju zbog "udara kofeina", a u manjoj mjeri zbog njenog ugodnog okusa.

"Osobe koje redovito konzumiraju kofein postat će ovisne o njemu. Ako im ga oduzmete, slabije će funkcionirati. Jednostavno ne mogu funkcionirati normalno bez svoje droge. Ako govorimo o prvoj šalici čaja ili kave ujutro, ona će vas dovesti u normalu, ali nakon toga nećete više dobiti snažni udarac. Sve u svemu, kofein nije posebno koristan za zdravlje", komentirao je Peter Rogers, profesor biološke prihologije Sveučilišta Bristol, vodeći britanski stručnjak za kofein.

Stručnjaci upozoravaju kako ispijanje više od četiri šalice kave dnevno može povisiti krvno tlak, ali idovesti do dehidracije koja za sobom povlači cijeli niz neugodnih simptoma, poput glavobolje, mučnine i povraćanja. Prethodna su istraživanja povezala povišen unos kave sa šećernom bolešću, koronarnom bolešću srca te moždanim udarom, no, s druge strane, umjerena se konzumacija kave preporučuje. Tako je umjeren unos omiljenog jutarnjeg pića povezan sa smanjenim rizikom od otkazivanja srca – najvjerojatnije zbog blagonaklonog utjecaja antioksidansa na naše tijelo.

Ne samo da godi pamćenju, štiti od raka endometrija, bazocelularnog karcinoma, depresije ili dijabetesa tipa 2, nego kava nam može osigurati i dug život, tvrde američki znanstvenici.

Do ovog su zaključka stigli stručnjaci Odsjeka za epidemiologiju raka i genetike Nacionalnog Instituta za rak koji tvrde kako osobe koje često ispijaju kavu imaju niži rizik od umiranja zbog bolesti srca, dišnih puteva, moždanog udara, dijabetesa, upala pa čak i mnogih ozljeda. Analizirali su vezu između pijenja kave i smrti kod više od 400.000 osoba koje su živjele u šest različitih država SAD-a, a koje su na početku istraživanja bile stare između 50 i 71 godine. Nisu bolovale od raka, bolesti srca i nisu imale moždani udar do tada.

Kao i u svemu u životu, najvažnije je biti umejren.

K. Pužar

 Prati nas na Viber Public Chatu!