Hrana i recepti

Hrana i recepti

Nutricionisti izdvajaju namirnice koje se moraju jesti za jak imunitet

Shutterstock 467558771

Ovo su namirnice koje vaš organizam treba da bi ostao zdrav.

Jedan od prvih koraka očuvanja zdravlja jest jak i zdrav imunitet. To znači da morate dovoljno spavati, kontrolirati reakcije na stres, biti aktivni, prati ruke i jesti kvalitetne namirnice.

Iako hrana ne može izliječiti bolesti, uvelike može utjecati na prevenciju. Evo nekoliko namirnica koje morate uvrstiti u obroke ove jeseni i zime.

Citrusno voće i crvene paprike

Vitamin C je glavna zvijezda nutrijenata u citrusnom voću, a poznat je podržavanju jakog imunološkog sustava. Ne može pobijediti bolest ali studije pokazuju da može olakšati stanje, pa znanstvenici podržavaju preporuku da bi ga se trebalo uzimati oko 200 mg u danu radi prevencije infekcija. Jedna manja naranča sadrži oko 70 mg, grejp oko 90, a srednje velika crvena paprika oko 150 mg.

Suncokretove sjemenke i bademi

Uz vitamin C, vitamin E igra veliku ulogu u zdravlju imuniteta. Ovaj topivi vitamin jača aktivnost imunološkog sustava i tako pomaže tijelu da se bori protiv bakterija i virusa. Samo par žlica sjemenki suncokreta sadrži pola potrebnog dnevnog unosa ovog vitamina u organizam. Jednaka količina badema sadrži oko 45 posto preporučene dnevne doze ovog vitamina. Možete ih jesti svježe ili napraviti zdravi napitak.

Slatki krumpir i mrkva

Ovo je povrće izvor beta karotena, a on pogoduje imunološkom sustavu tako što mu pomaže u proizvodnju bijelih krvnih zrnaca koji su zaštita od bakterija i virusa. Pečeni slatki krumpir sadrži oko 150 posto dnevne preporučene doze vitamina A, a šalica svježe mrkve oko 100 posto.

Svaka četvrta osoba doživjet će moždani udar! Vi ga možete spriječiti, a evo i kako

Brazilski oraščići i sardine

Manjak selena i organizmu usporava imunološki odgovor na bolesti. Selen je jak antioksidant i ponaša se kao tjelesni čuvar te sprečava oštećenje DNA. Oko 6 brazilskih oraha nude čak 1000 posto od preporučene dnevne doze unosa selena, a 60 g sardina sadrži 80 posto.

Pečeni grah i koštice bundeve

Cink utječe na razne aspekte imunološkog sustava, a produkcija određenih imunoloških stanica je ograničena kada organizmu nedostaje cinka. 220 g pečenog graha nudi organizmu pola dnevne preporučene doze, a 60 g koštica će vam pružiti 20 posto, pa je dobra ideja kombinirati ih u obroku.

Kurkuma

Kurkumin,, prirodni sastojak kurkume, odgovoran i za prekrasnu boju začina, jak je borac protiv upala jer jača odgovor protutijela. Ako ga pomiješate s crnim paprom, snaga kurkumina samo raste. Ovu kombinaciju možete dodati raznim slanim jelima ali i napicima.

Sušene višnje

Visoka koncentracija antioksidanta u sušenim višnjama je povezana s jakim imunološkim sustavom te prevencijom bolesti gornjih dišnih putova. Također djeluju kao podrška kvalitetnom snu jer sadrže melatonin, što je iznimno važno jer istraživanja pokazuju kako osobe koje malo spavaju imaju veće šanse da se razbole kada dođu u kontakt s virusom.

Orasi

Osim što su u pitanju zvijezde među namirnicama koje djeluju protuupalno, orasi sadrže i neke nutrijente koji igraju veliku ulogu u podršci imunološkog sustava. Sadrže folate, vitamine E i B6 te željezo. Prema dokazima zaslužni su i za smanjenje posljedica stresa, za kojeg se zna da slabi imunološki sustav.

Dobivate li svoju dozu vitamina D? Provjerite kako znati da ste u deficitu i kako ga uzimati

Češnjak

Stručnjaci se slažu kako će osobe koje jedu češnjak, ili suplement, puno rijeđe obolijevati od prehlada u hladnim zimskim mjesecima, a ako se razbole, puno će prije uslijediti i oporavak. Novije studije potvrđuju kako češnjak pomaže jačanju imunološkog sustava. Sigurno je puno bolje koristiti svjež češnjak od onog u prahu ili suplementa, pa ga dodajte jelima i salatama.

Sok od nara

Redovno pijenje soka od nara djeluje antimikrobno. Posebno je koristan protiv štetnih bakterija u želucu, kakva je primjerice e. Coli koja uzrokuje bolne infekcije i ozbilje želučane tegobe. Nar sadrži niz važnih antioksidansa, koji štite organizam od slobodnih radikala. Zbog svojih sastojaka jača imunitet, te se tako opet smanjuje rizik od kancerogenih oboljenja. Flavonoidi iz soka će se boriti protiv virusa ali i skratiti trajanje bolesti. Sok možete piti samostalno ili ga dodati čaju od kamilice.

Zeleno povrće

Zeleno povrće osigurava protuupalne antioksidante koji su važan nutrijent kada je u pitanju funkcioniranje imunološkog sustava, uključujući i vitamin A i C te folate. Osiguravaju i bioaktivne komponente koje otpuštaju i optimiziraju imunitet u crijevima, gdje se nalazi oko 80 posto imunoloških stanica.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo