Hrana i recepti

Hrana i recepti

Obogaćeno ulje soje bogati je izvor omege-3

Obogaćeno sojino ulje može biti alternativa ribljem ulju kada je u pitanju konzumacija potrebne količine omega-3 masnih kiselina koje pospješuju krvožilno zdravlje.

Na temelju istraživanja koje je
uključivalo 250 ispitanika, jedna američka poljoprivredna korporacija je testirala
dobrobiti sojinog ulja obogaćenog stearidoničnom kiselinom (SDA).

“Znamo kako potrošači ne
konzumiraju dovoljne količine dugolančanih omega-3 masnihkiselina svojom
prehranom. Jednako tako, nutricionistički učinak izvora omege-3 danas je
ograničen na morsku hranu i dodatke”, objasnila je pozadinu Shawna Lemke
iz tvrtke Monsanto.

Ispitanici stari između 25 i 35 godina
nisu jeli ribu, a svakodnevno su konzumirali ili neobogaćeno sojino ulje ili ulje
sa SDA ili pak riblje ulje s eikosapentanoičnom kiselinom (EPA) kroz razdoblje
od tri mjeseca.

Stručnjaci su tijekom istraživanja
pratili sadržaj omega-3 masnih kiselina u krvi ispitanika. Riblje ulje obogaćeno EPA kiselinom i
sojino ulje obogaćeno SDA kiselinama značajno su povisili razinu omega-3 masnih
kiselina
u odnosu na neobogaćeno sojino ulje.

Međutim, ako ste mislili kako će vam
nakrcavanje ovim masnim kiselinama pomoći u održavanju zdravlja, prevarili ste
se. Uvijek se valja voditi načelom umjerenosti.

Stručnjaci su ustanovili kako 1,5 grama SDA može pomoći
prosječnoj osobi povećati unos omega-3 masnih kiselina i dostići preporučenu
količinu, jednaku dva ili tri riblja obroka tjedno. Poljoprivredna tvrtka koja
je provela istraživanje se nada kako će njihovo ulje biti izbačeno na tržište
2012. godine.

Studija je
objavljena u stručnom časopisu The American Journal of Clinical Nutrition.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo