Hrana i recepti

Hrana i recepti

Odbacite kavu, prigrlite ispijanje crnog čaja

Jeste li znali da crni čaj djeluje smirujuće i okrepljujuće te smanjuje pospanost i umor, a ujedno služi kao zamjena za kavu? Jedna šalica sadrži četvrtinu kofeina jedne šalice kave. Crni čaj je pretrpan antioksidantima, flavonoidima koji sprječavaju oksidaciju lošeg kolesterola, sprječavajući na taj način oštećenja u krvotoku i stjenkama arterija, te smanjujući rizik od srčanih oboljenja.

Vrste crnog čaja

Postoje četiri vrste (kvalitete) crnog čaja: čaj od velikog i srednjeg lišća, granule, čaj u vrećicama (proizveden od čajnog praha i otpada), te prešani čaj. Granulirani i čajevi u vrećicama imaju svoje prednosti: njihova priprema je brža, a cijena je niska. Ako čaj nije granulirani, listovi čaja imaju različite oblike. Skupi čaj je čaj visoke kvalitete, čije je lišće valjano uzdužno pa je zato tanko i dugačko.

Crni čaj može biti pripremljen sa toplom prokuhanom vodom temperature od 90 do 100°C. Vrijeme pripreme je otprilike sedam minuta dulja od vremena pripreme zelenog čaja, no svaki paket na sebi ima upute za pripremanje te vrste pa obavezno pročitajte prije upotrebe.

Razlika između ove vrste čaja i ostalih je taj što on potpuno oksidira. Kao rezultat oksidacije crni čaj je jačeg okusa i pun teina (kofeina).

Kako djeluje na zdravlja?

Znanstvena istraživanja provedena u Singapuru sugeriraju da pijenje crnog čaja značajno umanjuje rizik od razvoja Parkinsonove bolesti, za čak 71 posto. Korisno djelovanje ovog napitka potvrđeno je rezultatima istraživanja na 63.257 muškaraca i žena.

Pregledom studija objavljenih u posljednjih 15 godina pokazuje da dnevno konzumiranje tri ili više šalica crnog čaja zasigurno smanjuje rizik od bolesti srca. Što se tiče karcinoma, osteoporoze i karijesa, postoje naznake o blagotvornom učinku čaja, ali dokazi nisu dovoljno jaki.

  • Održava kardiovaskularno zdravlje
  • Preventivno djeluje na kancerogena oboljenja
  • Doprinosi zdravlju kože i kose
  • Održava mentalno zdravlje i koncentraciju
  • Jača kosti i vezivno tkivo
  • Održava oralnu higijenu
  • Jača imuni sustav

Pozitivno djelovanje na čovjekovo zdravlje dokazano je davno, a možda će pročitano utjecati na tvoju odluku da crni čaj postane dio tvoje svakodnevne brige o zdravlju!

A. A.

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo