Hrana i recepti

Hrana i recepti

Organske rajčice sadrže više antioksidansa od običnih

Španjolski su stručnjaci svima nama dali razloga za razmišljanje kada su objavili kako rajčice iz organskog uzgoja sadrže veću količinu antioksidansa nego one koje su uzgojene na konvencionalan način.

Ovo se otkriće nastavlja na njihove prethodne rezultate studija, koji su pokazali kako su sok i kečap od organski uzgojenih rajčica bogatiji polifenolima nego njihov konvencionalno uzgojeni pandani.

Polifenoli su prirodni antioksidansi biljnog porijekla čija je konzumacija povezana sa smanjenim rizikom od krvožilnih i degenerativnih bolest, pa čak i nekih oblika raka.

Stručnjaci Sveučilišta u Barceloni su proučavali sortu rajčica Daniela i odredili njen “profil fenola“, ovisno o metodi uzgoja. Ustanovili su 34 različitih fenola, koristeći tekuću kromatografiju i masenu spektrometriju.

O čemu ovisi razlika u nutritivnim vrijednostima organski i konvencionalno uzgojenih rajčica? Stručnjaci tvrde kako se ona može objasniti vrstom korištenog gnojiva: “Organski uzgoj ne koristi gnojiva na bazi dušika, a zbog toga biljke reagiraju tako što aktiviraju svoje obrambene mehanizme i povise razinu svih antioksidansa. Što je više pod stresom, to će biljka proizvesti više polifenola“, objasnila je voditeljica istraživanja Anna Vallverdú Queralt.

Rajčice sprječavaju krvožilne bolesti!

Punjene rajčice

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo