Hrana i recepti

Hrana i recepti

Organsko voće i povrće sadrži manje hranjivih sastojaka?

Ako ste oduvijek bili uvjereni kako organsko voće i povrće pršti zdravim i hranjivim nutrijentima, čini se kako ste cijelo vrijeme živjeli u zabludi.

Rezultati najnovijeg istraživanja su pokazali kako spomenute organske namirnice sadrže manje hranjivih tvari i nimalo bolji okus od proizvoda uzgojenih pomoću kemijskih gnojiva.

kZnanstvenici naime tvrde kako su ne-organski krumpiri, brokule i rajčice hranjiviji i ukusniji od istih namirnica proizvedenih organskim putem. I dok brokula uzgojena uobičajenim putem ima veću razinu antioksidansa
od
istog povrća uzgojenog organskim načinom, krumpir uzgojen pomoću kemijskih gnojiva sadrži više vitamina C. Isto vrijedi i za ne-organske rajčice koje imaju jači
i slađi okus
od organskih
primjeraka.

“Ovo istraživanje pokazuje kako ne-organsko voće
i
povrće
također
sadrži puno hranjivih sastojaka.
Spomenute je namirnice najvažnije redovito konzumirati, a ne se
zamarati jesu li organske ili ne”, poručuje nutricionistica Carina
Norris.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo