Hrana i recepti

Hrana i recepti

Ove namirnice nije dobro jesti ljeti

Piti puno vode je najvažnija navika tijekom cijele godine, a osobito za vrijeme velikih vrućina, no našem je organizmu potrebna i prava hrana da bi ostao zdrav i tijekom ljeta.

Ljeto je vrijeme kada našem organizmu prija hrana koja je lagana i osvježava organizam. 

Evo nekoliko namirnica koje bi trebali izbjegavati za velikih vrućina:

Previše začina

Bilo ljeto ili zima, začini svakom jelu poboljšavaju okus, ali isto tako mogu povisiti tjelesnu temperaturu zbog poticanja metabolizma.

Meso i mesni umaci

Ljeto nije najbolje vrijeme za uživanje u teškim mesnim umacima. Bili oni od piletine, govedine pa čak i morskih plodova, mogu uzrokovati pretjerano znojenje i probavne probleme.

Masna brza hrana

Masnu, prženu, dimljenu i začinjenu hranu trebalo bi izbjegavati tijekom cijele godine, a posebice ljeti. Osim što će testirati sposobnost probavnog sustava, ako nije svježe pripremljena može uzrokovati i otrovanje.

Sir

Osim što sadrži puno kalorija, od njega ćete se osjećati naduto i tromo, a kome je to potrebno na plaži?

Što jesti za osvježenje?

Za osvježenje i zdravlje odaberite lubenicu koja ima čak 92 posto vode što će tijelu osigurati dovoljno hidratacije, a istraživanja pokazuju da uživanjem u lubenici smanjujemo osjećaj gladi, što ne vrijedi kada se pije samo voda.

Mango je također dobar izbor jer u sebi krije visok sadržaj beta karotena, što znači da je idealan za postizanje brončane boje kože. Također predstavlja izvor hranjivih tvari u koncentriranom obliku. Stoga, ako želite smanjiti unos kalorija u organizam – mango je odličan izbor.

Tikvice predstavljaju jednu od češće korištenih ljetnih vrsta povrća, jer su izuzetno hranjive i svestrane. Mogu se jesti u juhi, salati, kao prilog, punjene kao glavno jelo, zamjenjuju brašno u nekim receptima… Ovo divno povrće sadrži više od trećine preporučene dnevne količine vitamina C i veliku koncentraciju beta karotena. Brojna istraživanja potvrdila su kako prehrana obogaćena beta karotenom smanjuje rizik od kancerogenih oboljenja i od bolesti koronarnih arterija.

Foto: Shutterstock

Ana A. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo