Što prvo napravite kada se vratite doma iz dućana? Ako je odgovor da sve namirnice spustite u sudoper i operete – postoji velika šansa da ste na krivom putu…
Namirnice poput svježeg mesa, jaja, gljiva ili sušenih smokava se nikada ne bi trebale prati, ali zato postoje i one za koje vrijede druga pravila. Zbog nečistoća ili bakterija koje sadrže potrebno ih je isprati vodom kako se ne bi širile po kuhinje.
Grah iz konzerve
grašak, grašak, slanutak iz konzerve bi se trebali prati. Iako su oprani prije konzerviranja, tekućina u kojoj se nalaze može sadržavati puno natrija potrebno ih je izvaditi iz te tekućine i dobro ih isprati hladnom vodom.
Voće i povrće
Vjerojatno već znate kako morate oprati voće i povrće prije nego ga konzumirate, a to biste trebali učiniti pod jakim mlazom hladne vode kako bi se isprale sve nečistoće i bakterije. Nikako nemojte koristiti sredstva za čišćenje jer lako mogu kroz koru doprijeti do ploda. Ako želite biti sigurni da su potpuno čisti, naknadno ih dobro obrišite papirnatim ručnikom.
Isto se odnosi i na namirnice čija se kora ne jede jer guleći lako sve nečistoće možete rukama prenijeti na jestivi dio.
Riža
Puno ljudi smatra da je pranje riže poputno bespotrebno, ali i nju se treba isprati prije kuhanja u hladnoj vodi barem 3 puta kako bi se s nje uklonio višak škroba i moguće bakterije. Rezultat će biti puno mekša riža nakon kuhanja.
Napici u limenki
Kada ste žedni i želite na iskap popiti omiljeno piće iz limenke vjerojatno vam ne pada na pamet prethodno oprati limenku, ali i gornji dio limenke može biti prljav, pun prašine i bakterija. Ako vam se ne da prati limenku barem mokrom maramicom operite dio koji služi za piće.
Školjke
Svježu ribu prije pripreme ne morate prati, ali to ne vrijedi za školjke, rakove i ostale plodove mora. Kako su često puni pijeska i drugih nečistoća, obavezno ih isperite inače čete sve to pojesti.
Začini
Bilo da ih nabavljate na placu ili u dućanu važno ih je temeljito oprati prije upotrebe. I one sadrže razne prljavštine koje ne želite u hladnjaku ili ustima… Jednostavno uzmite svežanj začina i isperite ispod mlaza hladne vode.
A. A.
Foto: Shutterstock