Hrana i recepti

Hrana i recepti

Ovo je 5 najboljih i najpopularnijih dijeta koje možete isprobati ove godine

Shutterstock

Ako planirate dijetu, pametno je odabrati onu koja će djelovati ali i čuvati vaše zdravlje.

Svatko je barem jednom u životu bio na nekoj dijeti. Većina dijeta pomoći će vam da uspijete  skinuti višak kilograma, no pitanje je hoćete li skinute kilogram uspjeti i održati dugoročno. Ono što je ključno da svatko pronađe svoj tip dijete tj. prehrane kojeg će se moći pridržavati dugoročno, koji će mu pružati zadovoljstvo i sve potrebne hranjive tvari za optimalno funkcioniranje organizma.

Donosimo vam pregled dijeta koje će biti najpopularnije u ovoj godini, a evo i zašto su dobre: 

1. LOW CARB DIJETA

Dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata, bogata cjelovitom hranom savršena je za ljude koji trebaju smršaviti, optimizirati zdravlje i smanjiti rizik od bolesti. Ova je dijeta fleksibilna i omogućuje vam da regulirate unos ugljikohidrata ovisno o vašim ciljevima, nije ih nužno potrebno u potpunosti izbaciti. Ova dijeta sadrži puno povrća, mesa, ribe, jaja, voća, orašastih plodova i masti, a ima malo škroba, šećera i prerađene hrane.

Ove 3 namirnice bi nutricionistica jela svaki dan (da mora), a otkriva i zašto

2. MEDITERANSKA PREHRANA 

Mediteranska prehrana izvrsna je prehrana koja je temeljito proučena. Posebno je učinkovita u prevenciji bolesti srca. Naglasak je na hranu koja se uobičajeno jela u mediteranskoj regiji tijekom 20. stoljeća i ranije. Kao takva, uključuje obilje povrća, voća, ribe, peradi, cjelovitih žitarica, mahunarki, mliječnih proizvoda i ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

3. PALEO DIJETA

Paleo dijeta je vrlo popularna dijeta koja je učinkovita za mršavljenje i poboljšanje općeg zdravlja. To je trenutno najpopularnija dijeta na svijetu. Usredotočuje se na neprerađenu hranu za koju se vjeruje da nalikuje onoj kojoj su raspolagali neki od paleolitskih predaka čovječanstva. Obiluje zdravim mastima i proteinima, a u potpunosti izbacuje šećere i prerađenu hranu. 

4. VEGANSKA PREHRANA

Veganska prehrana postala je sve popularnija u posljednjem desetljeću. Povezana je s brojnim zdravstvenim prednostima, uključujući gubitak težine, poboljšano zdravlje srca i bolju kontrolu šećera u krvi. Dijeta se temelji isključivo na biljnoj hrani i izbacuje sve životinjske proizvode.

Ovo je 11 najzdravijih namirnica na svijetu! Jedite ih svaki dan, savjetuje nutricionistica

5. BEZGLUTENSKA DIJETA

Bezglutenska dijeta neophodna je za osobe koje ne podnose gluten, protein koji se nalazi u pšenici, raži i ječmu. Osobe koje imaju probavnih problema poput nadutosti, imaju viška vode u tijelu ili pokušavaju skinuti višak kilograma također možemo preporučiti ovu dijetu.

Poanta ove dijete je izbaciti iz prehrane gluten i žitarice koje ga prirodno sadrže, te sve procesirane proizvode koji ga mogu također sadržavati. Poželjno se fokusirati na namirnice koje prirodno ne sadrže gluten poput riže, kvinoje, prosa i slično. Također, generalno se poželjno fokusirati na svježe i cjelovite namirnice jer nekvalitetna hrana koja ne sadrži gluten i dalje ne nekvalitetna i ne bi trebala biti na jelovniku.

Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo