Ovo je 5 najgorih namirnica za doručak, a mnogi ih redovito jedu - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Ovo je 5 najgorih namirnica za doručak, a mnogi ih redovito jedu

Shutterstock

Birajte za doručak hranu koja vam daje vam gorivo, energiju koja traje, potiče vaš metabolizam, bori se protiv bolesti i pomaže u održavanju težine.

Registrirana dijetetičarka Kate Patton za kliniku Cleveland otkriva koje su najgore opcije hrane za doručak.

Krafne i pecivo

Krafne će vas koštati 250 do 550 kalorija, ali pravi je problem 15 do 30 grama šećera u svakoj. Uz tako ogromnu količinu šećera u malom pakiranju, vaše tijelo ispumpava gomilu inzulina kako bi se pokušalo prilagoditi.

Shutterstock

Veliki skok šećera u krvi dovodi do još većeg pada šećera. Ovaj ekstremni skok i pad ostavlja vas gladnima ubrzo nakon doručka — i žudjet ćete za još više rafiniranih ugljikohidrata. To je začarani krug nezdrave prehrane koji počinje s prvom krafnom.

Pecivo s kobasicama

Pecivo s kobasicama je u osnovi bomba zasićenih masti i natrija. Nevjerojatno visoka količina natrija u visoko prerađenoj kobasici može uzrokovati porast krvnog tlaka. Ako imate hipertenziju, to također može povećati rizik od moždanog udara. Nitrati i nitriti u kobasicama čak su povezani s povećanim rizikom od određenih vrsta raka.

Shutterstock

Nemliječno vrhnje

Ako mislite da je nemliječno vrhnje zdrava opcija, razmislite još jednom. Mnoge nemliječne kreme zamijene zasićenu masnoću transmasnom masnoćom (provjerite etiketu za “djelomično hidrogenirano” ulje), plus šećer i umjetna sladila. Trans masti povećavaju rizik od srčanog i moždanog udara povećanjem LDL kolesterola.

Shutterstock

Predviđanja kažu da bi čak i malo smanjenje konzumacije trans masti moglo spriječiti više od 10 tisuća smrti godišnje. Da biste obogatili svoju kavu, umjesto toga probajte nezaslađeno mlijeko od badema vanilije, mlijeko s niskim udjelom masnoće, ekstrakt vanilije ili malu količinu čokoladnog mlijeka.

Prekomjerna tjelesna težina zove na oprez! 

Žitarice i granola

Većina kupovnih žitarica ima visok udio šećera i nizak udio drugih makronutrijenata. Oni će vam brzo povećati razinu šećera u krvi i ubrzo nakon toga uzrokovati nagli pad, što vas može ponovno učiniti razdražljivim, drhtavim i gladnim.

Shutterstock

Pecivo s punjenjem

Vaše tijelo naporno radi kako bi održalo vaše funkcioniranje noću. Nemojte mu zahvaljivati kalorijama koje uzrokuju upalu u obliku peciva punog krem sira ili maslaca. Osim povremenih tankih peciva od 100% cjelovitog zrna, većina peciva sadrži 300 do 500 kalorija škroba (oko 65 grama ugljikohidrata).

Nanos krem sira ili maslaca dodaje više kalorija i zasićenih masti. Prehrana s visokim udjelom rafiniranih ugljikohidrata povezana je s povećanim rizikom od dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih bolesti, stoga neka vam peciva puna dodataka ne budu redoviti jutarnji obrok.

Shutterstock

H.A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo