Hrana i recepti

Hrana i recepti

Ovo je 7 super namirnica po izboru nutricionistice koje pomažu u borbi protiv prehlade

Klasičnu prehladu ne možemo izliječiti, no možemo si olakšati simptome i osjećati se malo bolje.

Vjerojatno je svatko od nas u nekom trenutku posegao za kućnim pripravcima kao što su čajevi, raznorazni napici, tonici, paste i slično ne bismo li se barem malo osjećali lakše.

Bitno je napomenuti da u određenim situacijama pripravci iz kućne radinosti neće biti dovoljni i da je potrebno na vrijeme prepoznati kada prehlada ili blaga viroza prelazi u nešto ozbiljnije te sukladno tome potražiti liječničku pomoć. Isto tako, ako već uzimate određenu terapiju, iz zdravstvenih razloga nemojte na svoju ruku eksperimentirati raznim biljnim pripravcima i suplementima bez prethodne konzultacije s vašim liječnikom ili ljekarnikom. Donosimo pregled namirnica koje povezujemo s borbom protiv prehlada i upala.

1. ĐUMBIR

Đumbir sadrži brojne bioaktivne komponente koje se povezuju s terapeutskim i preventivnim učincima. Đumbir ima protuupalna i antioksidativna svojstva zbog čega se tisućama godina koristi za liječenje stotina bolesti, od prehlade do kroničnih bolesti. Gingerol, bioaktivna komponenta svježeg đumbira, može pomoći u smanjenju rizika od infekcija. Upravo zbog njegovih antimikrobnih svojstava, za đumbirom najčešće posežemo kada primijetimo prve naznake prehlade.

2. LIMUN

Limunov sok možemo jednostavno dodati u čaj ili smoothie ili napraviti domaću limunadu i tako ga uključiti u svoju svakodnevnu prehranu. Limun je kao izvor vitamina C jedna od vodećih namirnica u borbi protiv prehlada. Vitamin C ne može spriječiti pojavu prehlade, ali može skratiti njezino trajanje. On osigurava normalnu funkciju imunosnog sustava zbog čega ga svakodnevno moramo unositi u organizam.

3. ČEŠNJAK

Češnjak je jedan od jako dobro istraženih začina koji se već stoljećima koristi kako u kulinarstvu tako i u medicinske potrebe. Češnjak je vrlo kompleksna biljka. Jedan od aktivnih spojeva koji se nalazu češnjaku je alicin, a pokazao se jako djelotvornim u suzbijanju rasta bakterija i mikroba. Također ima i antioksidativan učinak, a zaslužan je za aromu svježeg češnjaka. Alicin je dosta nestabilan, stoga u tijelu brzo prelazi u drugi spoj kojeg nazivamo dialil disulfid. Dialil disulfid pokazuje vrlo jaka antikarcinogena svojstva. Nadalje, proteinske frakcije koje se nalaze u češnjaku pokazale su se kao jako dobre za podržavanje imunosnog sustava, oporavak živčanog sustava, te suzbijanje rasta bakterija i rasta stanica raka. Tvari koje nazivamo saponinima, a također se nalaze u češnjaku, pokazale su zaštitan učinak na zdravlje srca i krvnih žila, te suzbijanju rasta gljivica.

Stalno dirate lice rukama? Stručnjaci savjetuju kako se uspješno riješiti te loše navike

4. MED

Med je prirodni proizvod nastao od nektara cvijeća, a proizvode ga medonosne pčele. Ljudi ga koriste od davnina. Većina drevnih populacija, uključujući Grke, Kineze, Egipćane, Rimljane, Maje i Babilonce, konzumirala je med kako u prehrambene svrhe tako i zbog njegovih ljekovitih svojstava. Dokazano je da med može imati nekoliko zdravstveno korisnih učinaka, uključujući antioksidativni, protuupalni, antibakterijski, a ima i zaštitni učinak na naš respiratorni, gastrointestinalni, kardiovaskularni i živčani sustav.

5. CIMET

Cimet ima antioksidativna i protuupalna svojstva. Djeluje antibakterijski, protugljivično i antimikrobno. Cimet se također tisućama godina koristi u ljekovite svrhe, a poznat je još od biblijskih vremena. Zbog zanimljivog i jakog okusa, cimet svakom jelu daje posebnu notu pa ga jednostavno možete ubaciti u čaj ili kavu, kašu, smoothie ili omiljeni kolač.

6. PERŠIN

Možda ste oduvijek znali da je peršin kulinarska biljka, ali znate li da i on ima ljekovite blagodati? Ova se biljka već dugo koristi za liječenje različitih stanja. Sada istraživanje pokazuje da zaista ima neke zdravstvene potencijale.Peršin je bogat antioksidansima, što može biti korisno u smanjenju čovjekove opasnosti od stjecanja bolesti i oštećenja stanica. Peršin sadrži vitamin C, karotenoide i flavonoide. Istraživanja su također pokazala da ekstrakt peršina može imati antibakterijska svojstva.

Nos ima zaštitnu ulogu, pogotovo kad je riječ o prijenosu respiratornih upala pa tako i infekciji koronavirusom

7. KURKUMA

Kurkuma je začin za kojim vlada veliko zanimanje, kako iz medicinskog / znanstvenog svijeta tako i iz svijeta kulinarstva. Ljekovita svojstva kurkume, odnosno polifenola kurkumina, poznata su tisućama godina; međutim, sposobnost utvrđivanja točnih mehanizama djelovanja i određivanja bioaktivnih komponenata tek je nedavno istražena. Curcuma longa tradicionalno se koristi u azijskim zemljama kao ljekovita biljka zbog svojih antioksidativnih, protuupalnih, antimikrobnih i antibakterijskih svojstava.Pokazano je da kurkumin, polifenol, cilja više signalnih molekula, dok istodobno pokazuje aktivnost na staničnoj razini, što je pomoglo u podržavanju njegovih višestrukih zdravstvenih blagodati.

Unatoč poznatim blagodatima, jedan od glavnih problema kurkumina je slaba bioraspoloživost, koja je, čini se, prvenstveno posljedica slabe apsorpcije, brzog metabolizma i brzog uklanjanja. No bioraspoloživost možemo pojačati dodavanjem papra čije je glavna aktivna komponenta piperin i povezan je s povećanjem bioraspoloživosti kurkumina od 17%.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo