Hrana i recepti

Hrana i recepti

Ovo je apsolutno najgore vrijeme u danu za pojesti špagete, sendvič ili čips

Pazite li na to koliko ugljikohidrata unosite u organizam?

Moglo bi se reći da prema ugljikohidratima vlada odnos ljubavi i mržnje. Obzirom se radi o tome da oni tijelu daju potrebnu energiju, ali i da uzrokuju zadržavanje masnoća u organizmu, jasno je zašto je tako. Najbolji način da stanete pitanjima na kraj jest da naučite izbjegavati najgore oblike ugljikohidrata kako biste očuvali zdravlje.
Nutricionisti objašnjavaju kako prepoznati vrijeme povoljno za unos ugljikohidrata, uz pokoji zdravi savjet.

Ovisi i o vašem tijelu

Najgore doba za jesti ugljikohidrate varira od osobe do osobe, pa morate procijeniti svoje tijelo i životni stil, savjetuje nutricionistica Reda Elmardi. Ako ne vježbate i puno vremena provodite u sjedećem položaju, nemojte jesti ugljikohidrate za doručak, ručak i večeru. Izbacite ih iz jednog ili dva obroka.  Ako ste pak aktivni kroz dan, u redu je jesti ih bilo kad, samo ne pretjerujte s kalorijama.

Dok sjedite na kauču navečer i gledate TV

Nije potrebno potpuno odbaciti ugljikohidrate jer nam oni na kraju ipak daju snagu da odradimo sve obaveze koje nas čekaju u danu.

Ako želite smršaviti, ova dva načina prehrane su idealna – iako prilično različita

“Kada možemo naučiti da su ugljikohidrati naš glavni izvor energije, postaje lakše shvatiti kada je najbolje vrijeme za njihovu konzumaciju“, savjetuje trener i nutricionist Natasha Funderburk. Najgore vrijeme za unos ugljikohidrata je kad više nemate potrebe za energijom. Za većinu nas to su trenuci kada ležimo na kauču i gledamo TV i naš metabolizam već usporeno radi. U tim će situacijama naš organizam samo skladištiti masnoće.

3 sata prije odlaska u krevet

Ovo neka vam postane navika. Ako vam se baš nešto tako jede, onda ograničite unos na 15 grama,  a to će osigurati dobru probavu, zdravlje metabolizma i bolji san.

Rano ujutro

Možda ste čuli za program mršavljenja gdje se savjetuje ograničavanje unosa ugljikohidrata tijekom prijepodneva, a većinu konzumirati kasnije tijekom dana.  Pretpostavka iza ovog plana prehrane je da se tako optimizira prirodna osjetljivost organizma na inzulin što će učiniti gubitak kilograma puno lakšim. Ako se najedete ugljikohidrata nakon vježbanja, oni će se bolje apsorbirati u mišićima.  

Tri doručka koji će ubrzati vaš metabolizam, a spremni su za 5 minuta

Što god odabrali, svakako pazite da unosite kompleksne ugljikohidrate a ne rafinirane, ne samo da ćete tako utjecati na mršavljenje već i na cjelokupno zdravlje.
Ako ste dijabetičar i pokušavate se riješiti viška kilograma

Stručnjaci navode da ako se kod vas radi o dijabetesu, morate ograničiti unos ugljikohidrata, voća i dodanog šećera. Ako vam je glavni cilj i izgubiti koji kilogram viška, isprobajte dijete poput one Keto koja promiče gubitak masnoća.

Za međuobrok

Rijetko će naš organizam potrošiti svu energiju koji smo pohranili jer nikada ustvari ne dozvolimo da zalihe posve nestanu zato što jedemo ugljikohidrate tijekom cijelog dana.
Niste u formi

Kada niste aktivni ili imate viška masnoća u organizmu, ugljikohidrati nisu odabir za vas. “Tijelo će ih bolje podnositi tijekom i nakon treninga, isto kao i u slučaju ako ste redovno aktivni i postotak masnoća u tijelu nije visok“, navodi Ryan Andrews, nutricionist.
Izvan ta tri sata prije i nakon vježbanja, trebali biste unositi većinom proteine u organizam, a manje ugljikohidrata.

A. A:

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo