Hrana i recepti

Hrana i recepti

Ovo je najbolji napitak za svaki dan, barem tako tvrde nutricionisti

Shutterstock

Postoji jedan najzdraviji napitak…

Danas kada se informacije mogu pronaći na internetu, svi bi trebali znati koliko je važno u organizam unositi dovoljno tekućine – što se ne odnosi na zaslađena pića.
Svaki će napitak poslužiti kada ste žedni, ali neće svi pogodovati zdravlju. Pa ako tražite odgovor na pitanje koji bi to napitak trebali uvijek konzumirati, odgovor je – voda s limunom.

Ovih 10 namirnica kardiolozi nikada ne jedu, a sad znamo i zašto!

“Najbolja stvar koju možete piti svakodnevno je voda s limunom i to odmah nakon buđenja i prije kave“, savjetuje nutricionistica Amy Shapiro.

Zašto voda s limunom?

Za početak, limun je dobar izvor antioksidanta – vitamina C, pa ako u čašu s vodom nakapate i malo limuna, možete računati da dobru dozu ovog vitamina. Vitamin C ne služi samo za jačanje imuniteta, on pospješuje apsorpciju željeza i kalcija, te pomaže protiv alergija, olakšava mršavljenje, važan je za dobar vid a ustanovljeno je kako su osobe čija prehrana sadrži veću količinu vitamina C tri puta zaštićenije od razvijanja artritisa u odnosu na osobe koje ne konzumiraju dovoljno ovog vitamina. Spomenimo i kako će zaštiti kožu od štete koju nanose slobodni radikali, a upravo se tako usporava proces starenja. Vitamin C isto tako pomaže kod prevencije udara i bolesti srca, istaknula je Shapiro. No mnogim će ženama više značiti ako čuju da im kombinacija vode i limuna može pomoći i pri gubitku viška kilograma.

“Limun je i prirodni čistač koji će pomoći radu jetre ali može i pomoći pri gubitku kilograma zbog manjka polifenola koji balansiraju šećer u krvi. Svom napitku možete dodati i malo ljute papričice kako biste još i ubrzali metabolizam“, dodaje. Najbolje je, smatra, piti ovaj napitak rano ujutro kako biste iskoristili sve dobrobiti. Posebno ako smo svjesni da se tijekom noći znojimo i gubimo tekućinu, važno je započeti dan nečime što će nam dati energije.

Recept za pasiranu rajčicu od samo 3 sastojka, a koju ćete koristiti za pripremu jela cijelu zimu

Limunada s bosiljkom

Ako želite obogatiti svoju limundu, evo kako to napraviti:

Sastojci:

  • 1 šalica usitnjenoga bosiljka
  • ¼ šalice šećera
  • 3 šalice limunade
  • 1 šalica mineralne vode
  • 1 narezani limun (na ploške)
  • led

Priprema:

Sve sastojke pomiješajte i dobro rashladite.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo