Hrana i recepti

Hrana i recepti

Pet namirnica za optimalno zdravlje

Malo cimeta u jogurtu riješit će problem neugodnog zadaha, trešnje ublažavaju bolove u mišićima, a naše zdravlje čuvaju i jagode, špinat i zobene pahuljice. Na koji način – saznajte u nastavku!

Zdrava prehrana nije važna samo za širinu vašeg struka. Određene
namirnice obiluju vitaminima i mineralima te nude niz zdravstvenih prednosti
za cijeli organizam, kojih možda niste niti svjesni.

Evo pet namirnica koje jačaju vaše zdravlje!

Zaštitite kožu uz jagode

Samo jedna šalica jagoda osigurava tijelu 130 posto preporučene dnevne količine vitamina C. Ovaj je vitamin važan za proizvodnju kolagena koji koži daje čvrstoću i elasticitet.  Vitamin C sprječava prerano starenje jer smanjuje broj slobodnih radikala i poništava negativan utjecaj sunca i stresa. Zato je šalica jagoda dnevno, pogotovo kada su one u sezoni, vaš put do glatke i zdrave kože.

Smanjite bol u mišićima uz trešnje

Trešnje sadrže elagičnu kiselinu koja djeluje protuupalno i ublažava bolove u mišićima. Samo jedna šalica trešanja ili čaša svježeg soka od trešanja dovoljna je kako biste osjetili pozitivan učinak.

Popravite vid uz špinat

Iako je za većinu osoba mrkva prva poveznica s dobrim vidom, šalica špinata zapravo sadrži veću količinu beta-karotena. Beta-karoten je, kao što je poznato, snažan izvor vitamina A, u koji ga ovisno o potrebi pretvara naš organizam. Za potpuno zdravlje očiju jedite špinat tri do četiri puta tjedno!

Potaknite cirkulaciju uz zobene pahuljice

Zob sadrži amino kiselinu arginin koja potiče cirkulaciju, pa će jednako djelovati i zobene pahuljice kao obrok. Bolja cirkulacija može sniziti kolesterol te utjecati na jači libido. Zobene pahuljice uvrstite u vaš jelovnik nekoliko puta tjedno.

Riješite se neugodnog zadaha uz cimet

Ovaj začin uništava bakterije koje se nalaze na jeziku i u usnoj šupljini te utječu na neugodan zadah.  Malo cimeta možete dodati u jogurt ili jutarnje žitarice, i to svaki dan.

D.Š.

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo