Piće do dva dnevno čini nas zdravima pod stare dane - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Piće do dva dnevno čini nas zdravima pod stare dane

No to ne znači da biste trebali početi piti u srednjoj dobi kako biste se zaštitili kasnije u životu ako ste do sada rijetko imali “nešto promila” u krvi.

Harvardski su istraživači zaključili kako umjerena konzumacija alkohola može biti korisna za zdravlje, pogotovo kada su u pitanju bolesti srca, moždani udar i funkcije mozga. Nije im u potpunosti jasno kako alkohol može tako pozitivno utjecati na naše zdravlje, no smatraju kako je moguće da on smanjuje upale u tijelu.

Analizirali su podatke gotovo 14.000 medicinskih sestara koje su u 80-ima bile u srednjoj dobi a živjele barem do 70. godine. Kroz desetljeća se ažuriralo njihovo zdravstveno stanje, a ispitanice koje su imale problema s alkoholom ili su ga previše pile bile su isključene iz studije.

Zatim su se stručnjaci koncentrirali na 1491 ženu koja je “uspješno ostarjela”, tj. nije bolovala od kroničnih bolesti poput dijabetesa i nije imala tjelesnih ili mentalnih tegoba u starijoj dobi. Njihove su podatke usporedili s ostalim ispitanicama.

Alkohol smanjuje rizik od artritisa!

Od ukupnog broja žena koje su zdrave dočekale treću dob ukupno 22 posto nije konzumiralo alkohol, 62 posto je pilo jedno piće dnevno (15 grama alkohola), gotovo deset posto je konzumiralo jedno do dva pića, a tri posto je popilo dva ili tri pića dnevno.

Nakon što su u obzir uzeli i druge faktore, kao što su dob ili pušački status, harvardski su istraživači ustanovili kako su najzdravije žene u kasnoj dobi konzumirale alkohol u srednjoj dobi – žene koje su umjereno konzumirale alkohol imale su 20 posto veće izglede za zdravlje pod stare dane.

Starije žene koje vole dobru kapljicu su pokretnije

Stručnjaci upozoravaju kako s alkoholom ne treba pretjerivati – obratite pažnju na vrstu alkohola i količinu pića. Jednako tako osobe koje uzimaju lijekove trebale bi biti na oprezu.

Istraživanje je objavljeno u časopisu PLoS Medicine.

Umjerena konzumacija alkohola godi srcu!

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo