Hrana i recepti

Hrana i recepti

Pijete li dovoljno vode?

Ako niste čuli prije, na našem ste portalu više puta imali prilike pročitati savjet da bi trebali piti oko osam čaša vode na dan. Znate pravilo, no jeste li ga do sad primijenili na život? Petogodišnja studija dokazuje da većina odraslih osoba ne pije dovoljno vode.

Studija je provedena na više od 15.000 ispitanika kako bi se izmjerio unos vode u organizam u danu (uključujući i udio iz hrane i ostalih namirnica). Među odraslim ispitanicima od 20 do 50 godine, 43 posto muškaraca i 41 posto žena nisu uspjeli pokriti dnevni unos vode u organizam. Ljudi između 50 i 70 godina poštuju ovo pravilo još manje. Naime, čak 95 posto muškaraca i 71 posto žena ne pije dovoljno vode.

Zašto je voda važna

Nedovoljan unos vode u organizam može uzrokovati ozbiljne probleme. Voda čini 92 posto krvi i cerebrospinalne tekućine, 98 posto crijevnih i želučanih sokova, sokova žlijezde gušterače te sline. Dovoljna količina vode u organizmu smanjuje zadržavanje otpadnih tvari i toksina u tijelu, poboljšava funkcije žlijezda i hormona, oslobađa jetru od viška masnoća i smanjuje glad.

  • podmazuje organe i tkiva
  • regulira temperaturu
  • ispire otpadne tvari i toksine
  • vlaži kožu
  • hrani zglobove, kosti i mišiće
  • prenosi nutrijente do vitalnih organa

Koliko vode je uistinu potrebno?

Predloženih osam čaša vode je nešto s čim se autor studije slaže, no smatra ukoliko ste sportaš ili živite u toplim krajevima s visokim postotkom vlage u zraku, potrebno je još više tekućine. Ne oslanjajte se na vlastiti osjećaj žeđi jer stručnjaci navode da se on smanjuje s godinama života, što bi mogao biti jedan od razloga zašto odrasli ne piju dovoljno vode!

A. Abrahamsberg

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo