Hrana i recepti

Hrana i recepti

Poboljšajte izdržljivost hranom

Saznajte kako možete povećati svoju izdržljivost i razinu energije – hranom!

Vrijeme je proljetnih alergija i proljetnog umora, što znači da ste na rezervi s energijom. Osim dovoljne količine sna i tjelovježbe, vašem tijelu treba prava prehrana za veće napore. Saznajte kako možete povećati svoju izdržljivost i razinu energije – hranom!

Pametnim odabirom namirnica možete povećati razinu energije i izdržljivost, što je jako bitno za sportaše, ali i sve koji su suočeni s tjelesnim naporima.

Složeni ugljikohidrati

Kada govorimo o složenim ugljikohidratima, oni su pravi izbor za popravljanje izdržljivosti. Ugljikohidrati predstavljaju glavi izvor energije za tijelo i mozak. “Tijelo koristi ugljikohidrate kako bi dobilo glukozu, koja osigurava energiju. Složeni ugljikohidrati su prisutni u namirnicama poput kruha, tjestenine i riže, a za razliku od jednostavnih ugljikohidrata, daju vam energiju za cijeli dan”, objasnila je nutricionistkinja Priya Kathpal za portal Times of India.

Vitamin C

Vitamin C pomaže u “bildanju” imuniteta i štiti nas od upala, kao što su prehlada ili kašalj, koji predstavljaju kradljivce energije. Također, kada ste vani na otvorenom, podložniji ste bakterijskim infekcijama koje mogu biti prijetnja za zdravlje, a vitaminom C se možete osigurati protiv njih.

Osim u narančama, vitamin C nalazi se i u kelju, paprici, prokulicama, korabi, krumpiru i jagodama! Saznajte više: Iznenađujući izvori vitamina C!

Proteini

Proteini su bitni za rast, razvoj i oporavak mišića i tkiva. Proteini imaju višu metaboličku stopu nego masti, što znači da osoba može sagorjeti više kalorija, a uz to osiguravaju osjećaj sitosti. na taj nas način “čuvaju” od prejedanja i drže osjećaj gladi pod kontrolom. Zdravi izvori proteina su bezmasno meso poput piletine i puretine, riba, jaja i orašasti plodovi.

Ne postoje čišći proteini od onih iz bjelanjka. Ako ste na režimu prehrane koji zagovara povećani unos proteina, kao što je Dukanova dijeta, tada sigurno svakodnevno jedete jaja. Nemojte prekoračiti granicu od dva dnevno ako imate problema s kolesterolom, no ako baš želite ekstra porciju proteina, tada pojedite dva cijela jaja i bjelanjak trećeg jajeta.

Jedno jaje srednje veličine sadrži samo 80 kalorija, što znači da je idealni saveznik u borbi protiv suvišnih kilograma!

Željezo

Ako je vaša prehrana siromašna željezom, posljedice ćete osjetiti u vidu vaše oslabljene razine energije. Svoju dozu željeza možete dobiti iz mesa, grahorica, orašastih plodova i povrća poput brokule ili špinata. Preporučena dnevna količina željeza je deset do 15 miligrama, pa je vrijedno znati da su neke od namirnica bogate željezom cikla, crveno meso i kupinovo vino. Također, uz željezo je važno unositi i vitamin C koji pospješuje njegovu apsorpciju u tijelu.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo