Hrana i recepti

Hrana i recepti

Potvrđeno je: mame zaista znaju najbolje!

Španjolski su znanstvenici potvrdili da postoji direktna povezanost nutritivnog statusa djeteta i osobe koja djetetu priprema obroke.

Naime, istraživanje objavljeno u časopisu Nutrición hospitalaria otkriva da djeca koja kod kuće konzumiraju obrok koji im priprema mama imaju bolji nutritivni status, kao i manji rizik od debljine u odnosu na djecu kojima hranu priprema neka druga osoba.

Mama je član obitelji koji bi najbolje trebao poznavati nutritivne potrebe svog djeteta te imati i najveće znanje o tome kako pravilno pripremiti obrok za dijete.

Istraživanje o prehrambenim navikama, obiteljskom okruženju i tjelesnoj aktivnosti 718 školske djece u Španjolskoj otkrilo je i značajnu povezanost debljine i sjedilačkih navika djece. Naime, što su djeca provodila više vremena pred ekranima (gledajući televiziju, surfajući internetom, igrajući video igrice), to su imala i veće vrijednosti indeksa tjelesne mase (ako ne znate svoj indeks tjelesne mase, možete ga lako izračunati aplikacijom Moja težina).

Zdrave navike treba usvajati od najranijih dana, a obiteljsko je okruženje i najidealnije mjesto za to.

Borba protiv suvišnih kilograma izrazito je teška, pogotovo ako je riječ o mališanima. Prema najnovijim podacima, čak je 60 posto stanovnika Hrvatske pretilo ili prekomjerno teško, a 15 posto djece u petim razredima osnovnih škola Grada Zagreba prekomjerno je teško.

Pretilost predstavlja veliku opasnost po naše zdravlje – od kroničnih bolesti kao što su bolesti krvožilnog sustava, dijabetesa, lokomotornog sustava, preko sklonosti depresiji do socijalnih problema kao što su socijalno izoliranje, socijalna neaktivnost, izloženost diskriminaciji radi pretilosti.

Ako vas zanima sve o zdravoj prehrani mališana, pročitajte kolumne više medicinske sestre Ljiljane Vučemilović na portalu Ordinacija.hr:

Prehrana dojenčeta

Prehrana djeteta od 1. do 3. godine

Prehrana djece od 4. do 6. godine

Izvor: Biologija.com.hr/K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo