Trenutno je svaki plac i svaki dućan prepun proljetnih delicija, odaberimo one najbolje za zdravlje!
Artičoke
Za razliku od brojnog povrća, često nam nije jasno što da radimo s artičokom… No, tu je zagonetku vrijedno riješiti, jer ona vam daje samo 65 kalorija (artičoka srednje veličine), ali je zato prava bomba vitamina C i kalija, a poznati je antioksidant te prava riznica vlakana.
Šparoge
One su prirodni diuretik i pomažu kontrolirati krvni tlak, bogate su nutrijentima poput vitamina A i C, koji su glavni antioksidanti. Smatra se jednim od najboljih izvora folne kiseline i beta karotena.
Cikla
Od vitamina su najzastupljeniji B1, B2, C i vitamin B12. Dobar je izvor folne kiseline, minerala, aminokiselina i poznati je antioksidant – karotenoidi i flavonoidi u ciklu snižavaju razinu lošeg kolesterola u krvi, koji vodi oštećenju stijenki arterija, te srčanom ili moždanom udaru.
Gljive
Gljive su izvor vitamina D koji je povezan sa smanjenjem pretilosti i dijabetesa tipa 2. Štiti srce od bolesti, kontrolira tlak i sprječava osteoporozu. Studije dokazuju da gljive mogu biti velika pomoć ako ste na dijeti.
A. A.